Ett bra läge att ta steget till virtuella skrivbord
Hem HÄLSA Ett bra läge att ta steget till virtuella skrivbord

Ett bra läge att ta steget till virtuella skrivbord

Publicerat av: Redaktionen

Ett bra läge att ta steget till virtuella skrivbord

Kaos med alla hemarbetare? Virtuella skrivbord ger en bättre chans att bringa ordning och reda för varje de anställdas IT-lösningar. Nu lanseras en lösning för att komma i gång snabbt, i stor skala.

Virtuella skrivbord är ett tämligen vanligt sätt att ta kontroll över IT-miljöer med många användare. Virtual Desktop Infrastructure (VDI) som det heter på engelska innebär i korthet att alla applikationer, inställningar och data för enskilda användare lagras centralt. Sedan får användarna tillgång till sina vanliga ”skärmbakgrunder” (skrivbord), applikationer, data, inställningar, etcetera, från mer eller mindre vilka klientenheter som helst.

Skälen att satsa på miljöer för virtuella skrivbord är många: säkerhet, kontroll över data, enklare konfiguration och administration, bättre möjligheter att standardisera IT, flexibilitet vad gäller klientenheter, mobilitet, med flera. Kanske till och med kostnader.

Men det är ett stort steg att ta från mer traditionella klientlösningar, speciellt för större företag och organisationer.

Allt det här har blivit skrämmande aktuellt nu under coronapandemin då många jobbar hemifrån. Man kan anta att företag som redan infört virtuella skrivbord har stött på färre problem med omställningen till hemarbete. Om allt fungerar som det är tänkt så ska det bara vara att plugga in hemifrån och köra på som vanligt.

För företag som har funderat på en övergång till virtuella skrivbord lär funderingarna ha växt i styrka under senare tid, i alla fall om man orkat lyfta näsan över vattnet och fundera på framtiden. Det kan också antas att en del företag har stött på så många problem med hemarbete att de som ansvarar för IT allvarligt funderar på att göra något åt situationen på kort sikt.

Vilka problem? Till exempel anställda som inte har tillgång till applikationer och data som de behöver för att sköta sina jobb. På ett lite mer subtilt plan kan det handla om att anställda blir mindre produktiva hemifrån eftersom de inte har tillgång till den IT-miljö som de är vana vid på kontoren. Och självklart bristande säkerhet.

Nutanix är av de företag som har tagit fasta på det här och erbjuder en lösning för att snabbt komma i gång med virtuella skrivbord, kallad Nutanix FastTrack for VDI. Det ska bara ta högst fem dagar att få i gång flera tusen anställda i en virtuell milljö, om man håller sig till fördefinierade konfigurationer (vilket de flesta troligtvis vill i implementationsprojekt av den här typen).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>