Hem HÄLSA Provta avloppsvattnet för covid-19

Provta avloppsvattnet för covid-19

Publicerat av: Redaktionen

Provta avloppsvattnet för covid-19 3

Runt om i världen satsas det rejält på att provta avloppsvatten, exempelvis på utlopp från hotell, köpcentrum och stadskärnor. Detta för att kontrollera och följa smittspridningen av covid-19.

Studier har visat att avloppsvatten kan användas som en indikator för covid-19 infektion i en befolkning och att regelbunden och pågående övervakning av avloppsvatten kan ge en tidig indikation på ett utbrott. I Sverige har forskare vid KTH funnit att mängden coronavirus som hittats i avloppsvatten har fördubblats under hösten och är tillbaka på samma nivåer som i maj. Zeynep Cetecioglu Gurol säger i ett pressmeddelande att vattenprover kan vara ett alternativ till individuell testning av förekomst av coronavirus för att få en bra bild över smittläget i samhället.

Ventim har lämpliga provtagare från MAXX för provtagning av avloppsvatten. För testning av avloppsvatten rekommenderar vi våra portabla modeller VM9950 och VM9951 från MAXX. Båda är enkla att använda, primärt med vakuum som metod.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>