Nu startar Covid-testing direkt efter landning på Arlanda
Hem HÄLSA Nu startar Covid-testing direkt efter landning på Arlanda

Nu startar Covid-testing direkt efter landning på Arlanda

Publicerat av: Redaktionen

Nu startar Covid-testing direkt efter landning på Arlanda

På torsdagen startades Region Stockholms covid-testning på Arlanda flygplats. Alla svenska medborgare som kommer från utlandet ska testas för pågående covid så snart de kommer till Sverige och sen igen efter fem dagar. De som är hemmahörande i Stockholms län kan nu testas direkt inne på Arlanda flygplats.

– Det ska vara lätt att göra rätt. Innan resenärerna ens hunnit plocka upp sitt bagage kan nu alla Stockholmare som landar på Arlanda från utlandet covid-testas. Samtliga covidpositiva provsvar ska sekvenseras, dvs kommer att kontrolleras för de nya virusmutationerna för att försöka förhindra att mutationerna får samma fart och fäste här i Stockholm som i andra delar av världen, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M).

-Region Stockholm har kapacitet att testa alla svenskar som landar på Arlanda, oavsett vilket län de är hemmahörande i och har också sträckt ut den handen och gett det erbjudandet till Folkhälsomyndigheten. Det vore en bra åtgärd som bidrar till att hejda smittspridningen ytterligare, säger Irene Svenonius (M).

Fakta:

  • Första veckan i februari beslutade regeringen om striktare restriktioner och krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige för utländska medborgare.
  • Dessa resenärer måste visa ett negativt covid-19-test för pågående infektion som inte är äldre än 48 timmar.
  • Svenska medborgare ska testa sig direkt vid ankomst och samtliga resenärer ska stanna hemma och undvika kontakter i sju dagar och testa sig igen efter fem dagar.
  • Gäller från 6 feb till 31 mars.

Egenprovtagning på Arlanda:

I ett provtagningsbås (á la valbås/skärmar) får resenärer information och provtagnings-kit av personal från Infosolutions och utbildad personal från Swedavia. Personalen registrerar provtagningskit, resenären provtar sig själv, lämnar provet till personal som ombesörjer transport till analys. Positiva svar sekvenseras (för att identifiera mutationer) och vid positiva provsvar engageras också smittspårningsteamet i Region Stockholm.

Karolinska Universitetslaboratoriet är ansvariga för samordning av all testverksamhet i Region Stockholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>