Untitled 5
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Riksbyggen energioptimerar fastigheter med AI

Riksbyggen energioptimerar fastigheter med AI

Publicerat av: Redaktionen

Riksbyggen använder Artificiell Intelligens (AI) och tar sina tjänster för energiförvaltning ytterligare ett steg.

Med AI och en digital plattform kan Riksbyggen optimera energianvändningen i fastigheter med upp till 20 procent, det sparar både pengar och minskar påverkan på klimatet.

– Det blir mycket manuellt arbete när energiingenjörer fysiskt måste resa till fastigheterna för att felsöka och optimera. Genom att använda AI och Machine Learning (ML) kan vi effektivisera energianvändningen i byggnader utan att vara på plats, säger Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Generellt styrs fastigheters värmesystem efter gränsvärden som bestämmer när och till vilken grad värme ska tillföras. Detta baseras på den temperatur som är utomhus och ingen hänsyn tas till inomhustemperaturen. Den nya tekniken gör det möjligt att prediktera (förutse) vad temperaturen inomhus kommer vara om till exempel fem timmar baserat på en rad olika parametrar så som väderprognos, inomhustemperatur, byggnadens ”tröghet” och energitillförsel.

– Förutom minskad klimatpåverkan och lägre kostnader får de boende en jämnare inomhustemperatur. AI gör det möjligt att ”lyssna” på fastigheten, dygnet runt, alla dagar i veckan, berättar Jonas Holmberg.

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning, det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år.

Untitled 17– Riksbyggen satsar nu stort på att underlätta för bostadsrättsföreningar att både minska sin klimatpåverkan och sina kostnader, detta är en win-win. Om vi i Sverige ska nå de klimatmål som satts upp måste det befintliga bostadsbeståndet minska sin klimatpåverkan och över en miljon bostäder består av bostadsrätter, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Under den senaste tiden har Riksbyggen utbildat cirka 500 medarbetare över hela landet i tjänsten Energiförvaltning.

Riksbyggens tjänst Energiförvaltning består av tre moment, energiutredning, energiförvaltning och genomförande av energiinvesteringar. Energioptimering med hjälp av AI är en del av dessa.

För att identifiera hur tekniken kan optimera energianvändningen involverade Riksbyggen Forefront Consulting.

– En digital plattform från Microsoft är idag på plats. Plattformen möjliggör nära samverkan och sömlös integration mellan interna system och externa leverantörer, säger Siamak Khodayari, Chef Digital Utveckling på Riksbyggen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>