Sverige donerar räddningstjänstmateriel till Ukraina
Hem HÄLSA Sverige donerar räddningstjänstmateriel till Ukraina genom MSB

Sverige donerar räddningstjänstmateriel till Ukraina genom MSB

Publicerat av: Redaktionen

Sverige, genom MSB, donerar räddningstjänstmateriel till Ukraina.

 Donationen innehåller svensk räddningstjänstmateriel som är nödvändig för att kunna släcka stora bränder.

Värdet på sändningen uppgår till 14,3 miljoner kronor och består av totalt 3 892 stycken olika artiklar. Transporten från Sverige går med lastbilar via Polen för omlastning och vidare transport till Lviv i Ukraina.

Materielen består mest av vattenslangar och olika typer av slangkopplingar men också motorcyklar som kan användas för att köra ut räddningstjänstmaterielen till svåråtkomligt läge.

– MSB har kontinuerligt skickat den här typen materiellt stöd till Ukraina sedan kriget bröt ut, men detta är en större försändelse och anledningen är att behovet av denna typ av materiel är stort, säger Sofia Westberg, verksamhetsansvarig på enheten för humanitära insatser vid MSB.

Hon fortsätter:

– MSB tar just nu emot ännu mer materiel som räddningstjänsterna runtom i landet skänker, så vi kommer att fortsätta skicka räddningstjänstmateriel till Ukraina de närmaste veckorna. Vi har också säkerställt att detta inte påverkar den nationella beredskapen här hemma i Sverige.

Stort fokus på Ukraina vid MSB:s insatsverksamhet

MSB lägger just nu ett stort fokus på sin insatsverksamhet för stöd till Ukraina och omkringliggande länder. Sedan kriget bröt ut sker regelbundna transporter av donerat sjukvårdsmaterial, läkemedel samt utrustning till it- och energisektorn i Ukraina. Materiel och stöd ges via olika FN-organ och genom EU:s civilskyddsmekanism.

Sverige donerar räddningstjänstmateriel till Ukraina

– MSB koordinerar också medicinsk evakuering med flyg (MEDEVAC) tillsammans med Socialstyrelsen, Migrationsverket och regionerna och får hela tiden förfrågningar från länder som ser behov av detta, däribland Ukraina, Moldavien och Polen. Sedan starten har vi hjälpt till att transportera 23 patienter för vård i Sverige, säger Sofia Westberg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>