ABB Robotics och amerikanska startupen Molg ska bygga robotiserade mikrofabriker för ansvarsfull och autonom demontering och komponentåtervinning av servrar i datacentraler.
Samarbetet tar itu med ansamlingen av elektronikavfall som beräknas öka till 75 miljoner ton 2030.
ABB Robotics har inlett ett samarbete med det amerikanska startup-företaget Molg för att bygga robotiserade mikrofabriker som återvinner och återanvänder uttjänt elektronisk utrustning från datacenter. Det globala elektronikavfallet förutspås öka till 75 miljoner ton till 2030 och mikrofabrikerna kommer därmed att spela en viktig roll för att minska elektronikavfallet, samtidigt som de bidrar till att datacentralerna kan fungera på ett mer effektivt och hållbart sätt.
”Genom detta samarbete fortsätter vi att förverkliga vår vision om att hjälpa organisationer att bedriva en effektivare och mer hållbar verksamhet”, säger Craig McDonnell, Managing Director Business Line Industries, ABB Robotics i ett pressmeddelande.
”Tillsammans med Molg tar vi fram nya tillämpningar för industriell robotik inom ett växande segment med cirkularitet och hållbarhet i centrum. Lösningen möjliggör uppgradering och automatiserad demontering av datacenterutrustning, vilket bidrar till cirkularitet i datacentersektorn genom ansvarsfull avfallshantering, återvinning och återanvändning av komponenter.”, fortsätter han.
Löser problem med manuell hantering på ett ansvarsfullt sätt
De senaste årens datatekniska framsteg, i form av AI, maskininlärning och molnlagring, gör det nödvändigt för datacentraler att uppgradera och utvidga sina anläggningar mer frekvent. Redan idag bidrar datacentralerna med en stor andel av de 2,6 miljoner ton elektronikavfall som genereras runt om i världen varje år. Om inget görs blir andelen ännu större när datahallarna växlar upp. Satsningen på de nya mikrofabrikerna är ett sätt att adressera problemet.
Molgs robotiserade mikrofabriker löser flera av de utmaningar som förknippas med hanteringen av elektronikavfall, när det demonteras manuellt eller skickas till deponi eller förbränning.
Med en automatiserad lösning kan en större del av utrustningen hanteras och återanvändas på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Det minskar riskerna kring hanteringen av giftiga ämnen som kan skada miljön och människors hälsa och frigör arbetstagare från besvärliga och potentiellt sett livsfarliga arbetsuppgifter.
Vad gäller slutanvändarna kommer de i högre grad kunna lita på värdekedjans hållbarhet, när de ställs inför nya och allt fler tvingande regler vad avser ansvarstagande hantering av avvecklad utrustning.
Dessutom ökar möjligheten att ta vara på och återanvända värdefulla ämnen. Många komponenter i datacentralernas utrustning innehåller sällsynta ämnen, och möjligheten att maximera återvinningen av dessa i och med automationen ökar samtidigt möjligheten att återanvända dem i produktionen av ny elektronikutrustning – vilket är positivt för både ekologin och ekonomin.
Molgs mikrofabriker kan autonomt montera och demontera komplexa elektronikprodukter, inklusive bärbara datorer, servrar och industrielektronik, vilket bidrar till att behålla värdefulla komponenter och material i försörjningskedjorna istället för att de hamnar på deponi.
Inriktad på hyperstora datacentraler
Mikrofabrikslösningen är inriktad på hyperstora datacentraler som hanterar stora datanätverk, och ITAD-företag som sysslar med avyttring av IT-egendom.
”Vi är glada över att ha ABB:s stöd, som global ledare inom robotik och automation, när vi fortsätter att tänja på gränserna för vad som är möjligt inom cirkularitet och automation”, säger Rob Lawson-Shanks, CEO och medgrundare av Molg.
”I och med investeringen från ABB kan vi accelerera vårt arbete med att skapa mer hållbara, cirkulära tillverkningsprocesser för elektronik som säkerställer att värdefulla material återanvänds och som förbättrar motståndskraften i försörjningskedjan.”
Lösningen ingår i Molgs bredare portfölj som innefattar design för cirkularitet och mjukvaruverktyg för komponentspårbarhet, vilka gör det möjligt för tillverkare att ta fram produkter som enkelt kan demonteras och återvinnas i slutet av livscykeln.
Molg utsågs till vinnare av ABB:s affärsområde Motion Drives i ABB Accelerating Circularity Startup Challenge 2023.
Molg tar sig an det växande elektronikavfallsproblemet genom att göra tillverkningen cirkulär. Företagets robotmikrofabrik kan autonomt demontera komplexa elektronikprodukter som bärbara datorer och servrar, vilket bidrar till att behålla värdefulla komponenter och material i försörjningskedjorna istället för att de hamnar på deponi. Molg samarbetar med ledande elektroniktillverkare för att utforma nästa generations produkter med tanke på återanvändning.
ABB Robotics & Automation Ventures ingår i ABB-koncernens riskkapitalramverk: ABB Ventures. Sedan ABB Ventures bildades 2009 har företaget investerat i storleksordningen 500 miljoner dollar i startup-företag med en passande inriktning på verksamheter som elektrifiering, robotik, automation och motion.