Reduction Roadmap - Så kan byggsektorn uppnå klimatmålen
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Reduction Roadmap skärper klimatarbetet i byggbranschen

Reduction Roadmap skärper klimatarbetet i byggbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Byggsektorn behöver mer ambitiösa gränsvärden för utsläpp, anser Maria Tjäder, hållbarhetsspecialist på Krook & Tjäder och initiativtagare till Reduction Roadmap Sverige.

– Det är redan fullt möjligt, både tekniskt och ekonomiskt, att bygga med betydligt lägre utsläpp än de nivåer Boverket föreslår, säger hon.

Reduction Roadmap är en handlingsplan för att minska CO2-utsläppen i byggsektorn. Projektet startade i Danmark och syftar till att fastställa utsläppsgränser i linje med Parisavtalets mål som byggbranschen kan agera på.  Den är baserad på den senaste klimatforskningen från IPCC och beskriver tydligt vilka utsläppsminskningar som krävs för att hålla den globala uppvärmningen inom 1,5 och 2 grader.

Den svenska versionen, Reduction Roadmap Sverige, är särskilt anpassad till Sveriges klimatdeklaration och de kommande nationella gränsvärdena för utsläpp.

–  Det finns redan många initiativ, som Uppsala Klimatprotokoll och LFM30 i Malmö, som visar vägen. Men för att på riktigt kunna accelerera omställningen behöver vi nationella gränsvärden som ligger i linje med våra klimatmål, så att dessa separata initiativ inte vore nödvändiga, säger Maria Tjäder som är hållbarhetsspecialist på arkitektbyrån Krook & Tjäder och en av initiativtagarna till Reduction Roadmap Sverige.

Hon förespråkar ambitiösare mål, ökad tydlighet och nationell enighet.

– Vi vill lyfta frågan om huruvida Boverkets gränsvärden är tillräckliga. Byggsektorn har kapaciteten att minska sina utsläpp markant redan idag – vi borde ta tillvara på den möjligheten och sätta ribban högre.

Framgångsrika exempel och lösningar
Reduction Roadmap - Så kan byggsektorn uppnå klimatmålen

Maria Tjäder, hållbarhetsspecialist, Krook & Tjäder.

Många beställare och kommuner ställer redan idag högre krav på projekten. Ett exempel är bostadsområdet Rosendal i Uppsala, där Krook & Tjäder ritar bostäder med utsläppsnivåer långt under de föreslagna gränsvärdena. Denna typ av projekt visar att det går att genomföra klimatsmarta byggnationer med befintlig teknik och affärsmodeller.

Det danska initiativet har haft stort genomslag med över 630 organisationer som undertecknat, vilket har fått den danska regeringen att sänka sina nationella gränsvärden. Den svenska versionen av Reduction Roadmap får också alltmer uppmärksamhet, och initiativet sprids nu över landet med det långsiktiga målet att fler aktörer ska ansluta sig och driva utvecklingen mot en klimatneutral byggsektor.

– Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med både branschen och beslutsfattare för att gemensamt hitta lösningar och möjligheter. Nästa steg är att engagera fler aktörer, och vi kommer att presentera initiativet på kommande event i Malmö och Göteborg, berättar Maria.

Ett tillsammansarbete

Förutom Maria Tjäder har även Love Berger-Vieweg, hållbarhetsspecialist på Wingårdhs, samt Anna Wöhler och Toivo Säwén från Chalmers University of Technology, varit drivande i att utveckla Reduction Roadmap Sverige. Tillsammans arbetar de för att påskynda omställningen mot en klimatneutral byggsektor.

– Potentialen är stor, och med ett gemensamt engagemang kan vi skapa en byggsektor som tar klimatutmaningen på allvar, avslutar Maria.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>