Trollhättan satsar på cirkulär renovering av miljonprogrammen
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Trollhättan visar vägen för cirkulär renovering av miljonprogrammen

Trollhättan visar vägen för cirkulär renovering av miljonprogrammen

Publicerat av: Redaktionen

Det råder bostadsbrist i Sveriges centralorter och många områden från miljonprogrammet har stora renoveringsbehov.

Ett nytt pilotprojekt i Trollhättan visar hur en cirkulär renovering kan skapa hållbara och mer attraktiva boendemiljöer med lägre klimatpåverkan.

Byggsektorn står för 20 procent av Sveriges klimatpåverkan, samtidigt finns en bostadsbrist och många miljonprogramsområden är i behov av renovering.

För att hantera utmaningarna har projektet ”Cirkulär och inkluderande upprustning av allmännyttan” utvecklat CIRA-processen. Det är en ny metod för cirkulär renovering som betonar samarbete mellan boende och bostadsbolag.

Ett uttalat mål är att minska klimatpåverkan genom att bevara och underhålla byggnader snarare än att riva och bygga nytt.

Ett pilotprojektet som har genomförts i Trollhättan visar hur cirkulär renovering kan göras storskaligt. En viktig del av projektet fokuserar på återbruk av byggmaterial och involverar aktivt de boende.

Trollhättan satsar på cirkulär renovering av miljonprogrammen

Humlan i Trollhättan

– Vi måste utmana gamla arbetsmetoder och tänka cirkulärt. Att bevara, återanvända och rekonditionera befintliga material i stället för att riva och byta ut sparar stora mängder resurser och skapar hållbara bostadsområden, säger Henrietta Borseman, arkitekt- och hållbarhetsexpert på Ettelva Arkitekter som ingår i projektet.

– Genom att involvera de boende kan vi samtidigt stärka den sociala sammanhållningen i området, fortsätter hon.

Återbrukets CO2-besparingspotential uppskattas till 3300 ton CO2-e per år, enbart räknat till interiöra byggprodukter.

Samarbete om cirkulär renovering

CIRA-projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Trollhättans Stad, Ettelva Arkitekter och bostadsbolaget Eidar och för finansieringen står den statliga forskningsstiftelsen FORMAS.

Trollhättan satsar på cirkulär renovering av miljonprogrammen

Personer i projektet. Henrietta Borseman; Kristina Martinsson Engstrand, Anna-Maria Blixt, Daniel Ruus, Eleonor Olofsson, Anna Wänblom, Sophia Kaså

IVL Svenska Miljöinstitutet har lett forskningsinsatserna inom projektet och betonar vikten av att bygga cirkulärt.

– För att åstadkomma en verkligt hållbar byggsektor måste vi göra utsläppsminskningar men även tänka cirkulärt i bred bemärkelse. Både genom återbruk men också genom att renovera och underhålla det som redan finns. Genom detta helhetsperspektiv kan vi skapa hållbara lösningar som även inkluderar de boendes behov och engagemang och på så sätt nå våra miljömål och bygga hållbara samhällen, säger Anna-Maria Blixt, Expert cirkulär ekonomi, Stadsbyggnadsgruppen på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Enligt European Environmental Agency kan cirkulära åtgärder i byggsektorn minska utsläppen med upp till 60 procent.

Pilotprojektet genomfördes i området Humlan, ett miljonprogramsområde i Trollhättan under 2023-2024. Projektet har identifierat fyra nycklar för att genomföra en framgångsrik inkluderande och cirkulär renovering.

  1. Färdriktning och mål: Tidig planering och ett tydligt mål för en inkluderande och cirkulär process.
  2. Ny kompetens och nya erbjudanden: Efterfrågan på cirkulär kompetens i upphandling och partnering med entreprenörer.
  3. Boendeinvolvering: De boendes erfarenheter och önskemål är centrala för långsiktig hållbarhet.
  4. Nya metoder för inventering och värdering: Samtliga lägenheter inventeras för att ge en grundlig analys och ett välgrundat beslutsunderlag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>