Utblick: Digitalisering – Cybersäkerhet, en grundpelare för hållbarhet
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Gohar Sargasyan, TCS: ”Cybersäkerhet är en grundpelare för hållbarhet”

Gohar Sargasyan, TCS: ”Cybersäkerhet är en grundpelare för hållbarhet”

Publicerat av: Redaktionen

Cybersäkerhet förknippas sällan med hållbarhet, men en enda attack mot kritisk infrastruktur kan få samma miljöpåverkan som ett oljeutsläpp.

Dr. Gohar Sargsyan, hållbarhetsansvarig på TCS Europe, menar att cybersäkerhet är grundläggande för en hållbar framtid.

I juli i år orsakade en programuppdatering från cybersäkerhetsföretaget CrowdStrike ett IT-avbrott som drabbade 8,5 miljoner Windows-enheter över hela världen. Det ledde till inställda flyg, avbrott i verksamheter och störningar inom hälso- och sjukvården samt räddningstjänsten.

Utblick: Digitalisering – Cybersäkerhet, en grundpelare för hållbarhet

En aspekt som däremot inte diskuterades i kölvattnet av händelsen var dess påverkan på hållbarhetsarbetet. Hållbarhet är inte ett område som vanligtvis brukar förknippas med cybersäkerhet, men faktum är att en enda cyberattack mot kritisk infrastruktur kan få en miljöpåverkan som motsvarar ett större oljeutsläpp.

 

Det menar Gohar Sargsyan, som är hållbarhetschef på TCS Europe. I forskningsartikeln Cybersecurity as a Backbone for Sustainability , som publicerades under konferensen 2024 IEEE International Conference on Cyber Security and Resilience i september, betonar hon att cybersäkerhet är avgörande för att upprätthålla det komplexa nätverk av system som möjliggör hållbarhetsarbete inom miljö, samhälle, arbetsplats och ekonomi.

 

”Precis som fysisk motståndskraft är avgörande för att klara av naturkatastrofer, är cyberresiliens kritisk för att skydda hållbara system från digitala störningar. Att skydda känslig miljödata är avgörande för välgrundade beslut och ansvarstagande, vilket gör dataskydd till en oumbärlig del av hållbarhet”, skriver hon.

Tre viktiga aspekter lyfts fram

Enligt Gohar Sargsyan skulle ett effektivt ramverk som integrerar aspekterna tillförlitlighet, dataetik och framtidssäkring kunna bidra till att skapa den stabila grund som krävs för att hållbarhetsarbetet ska bli framgångsrikt, enligt nedan.

  • Tillförlitlighet: En säker digital infrastruktur säkerställer att kritiska system fungerar smidigt och förhindrar störningar som leder till resursslöseri och ineffektivitet.
  • Dataetik: Cybersäkerhet skyddar integriteten och säkerheten för data som samlas in från hållbarhetsinitiativ, och korrekt dataetik säkerställer skyddet för individer.
  • Framtidssäkring: Hållbarhetsarbete måste utvecklas och frodas i en osäker framtid. Genom att skapa en stabil grund stärker cybersäkerhet det komplexa nätverk av sammankopplade system som driver hållbarhet. Det är grunden för en motståndskraftig och hållbar framtid.
Cyberattacker och deras påverkan på hållbarhet

Tekniker som ofta lyfts fram som lösningar i klimatsammanhang, som sakernas internet (IoT), gröna datacenter och kritisk infrastruktur, är alla starkt beroende av ett fungerande cyberförsvar.  Liksom förnybar energiproduktion, elbilar, avfallshantering och smarta nätverk, särskilt i takt med att de blir mer sammankopplade och tillgängliga.

Här är cybersäkerhet inte bara ett komplement till hållbarhet, utan en fundamental komponent – en grundpelare, skriver Gohar Sargsyan.

Två relativt aktuella exempel visar på den potentiella effekten av cyberattacker. Det ena är attacken mot oljehamnen i Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (2022).  En cyberattack störde verksamheten vid stora europeiska oljeraffinaderier, vilket påverkade lastning och lossning av raffinerade produkter. Detta inträffade mitt under en kontinental energikris och hade potentiella dominoeffekter på samhället och ekonomin i hela Europa.

Utpressningsattacken mot Colonial Pipeline (2021). I USA störde denna attack bränsleförsörjningen, vilket ledde till en brist som skapade oro bland allmänheten. Organisationen betalade 4,4 miljoner dollar i lösensumma för att återställa driften.

Dessa exempel belyser sårbarheten hos kritisk infrastruktur och den inverkan de kan ha på miljö, samhälle och näringsliv. I slutändan skyddar cybersäkerhet inte bara tekniska framsteg utan det bidrar också till att skapa motståndskraftiga och framtidssäkra hållbara system.

Gemensamt ansvar för en säkrare framtid

Dr. Gohar Sargsyan betonar vikten av att både regeringar och företag inser kopplingen mellan cybersäkerhet och hållbarhet. Som ett gott exempel nämner hon EU-kommissionens satsning på att skapa finansieringsmöjligheter för forsknings- och innovationsprogram för att stärka cybersäkerheten för hållbarhet.

Utblick: Digitalisering – Cybersäkerhet, en grundpelare för hållbarhet

För företag är vägen till en mer hållbar framtid beroende av innovation i alla branscher. Genom att integrera innovation inom smarta nätverk, kritisk infrastruktur och grön teknik i sina hållbarhetsstrategier kan de driva på utvecklingen.

Men dessa innovativa system måste också vara säkra, tillförlitliga och robusta. Integritet och säkerhet för data, tillsammans med integriteten hos själva systemen, är lika viktiga aspekter av hållbarhet, konstaterar hon.

”För att uppnå dessa mål är det avgörande att företag har tydliga cybersäkerhetsåtgärder och mätbara nyckeltal på plats. I dagens sammankopplade värld handlar cybersäkerhet inte längre bara om att skydda data, utan om att skydda själva grunden för våra samhällen”.

Genom att främja förtroende, stärka företag och individer och stärka den nationella säkerheten banar cybersäkerhet väg för en stabilare och mer välmående framtid för alla.

Cybersäkerhet är inte bara ett tekniskt imperativ, det är en grundläggande komponent för att uppnå en hållbar värld.

Dr. Gohar Sargsyan är hållbarhetschef på TCS Europe där hon driver hållbar affärstillväxt. Hon har över 25 års erfarenhet av näringsliv och IT, inklusive ledande roller med en framgångsrik bakgrund av att leverera komplexa tvärvetenskapliga initiativ och lösningar för branscher som tillverkning, finansiella tjänster, energi och verktyg, transport och logistik samt offentlig sektor. Dr. Sargsyan är vinnare av IEEE TCHS Outstanding Service Award 2024.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>