Högsta snittpriset på 10 år.
Likt oktober gav november rekordhöga elpriser.
Vinterkyla i kombination med isbildning på älvarna och förhållandevis lite blåst fick elpriserna att skjuta i höjden. Även höga bränslepriser har haft sin inverkan.
Högsta snittpriset sedan 2011
Måndagen 29 november 2021 noterades det högsta snittpriset för el på 10 år, sedan Sveriges delades in i fyra prisområden år 2011. Priserna låg på 241 öre/kWh för Luleå (SE1) och Sundsvall (SE2), samt 272 öre/kWh för Stockholm (SE3) och Malmö (SE4).
Medelspotpriset i november blev:
- 43,89 öre/kWh för Luleå (SE1) och Sundsvall (SE2)
- 83,52 öre/kWh för Stockholm (SE3)
- 112,56 öre/kWh för Malmö (SE4).
Det genomsnittliga spotpriset för samtliga fyra elområden är 71 öre/kWh. Det är cirka 294 procent högre än motsvarande period i fjol trots dåvarande höga elpriser. Det är det högsta elpriset för november månad sedan 2011.
Kyla, halvfart på vattenkraft, lite vind, höga bränslepriser får elpriserna att skena
En anledning till de rekordhöga priserna under november är att vattenkraften i norr har gått på halvfart på grund av isbildning i älvarna. Isen behöver lägga sig för att underlätta produktionen, men för att det ska kunna ske måste vattnet bromsas upp. Detta inträffar varje vinter, men skett i tre älvar samtidigt i år. Priserna har även påverkats av höga bränslepriser och förhållandevis lite blåst. Det kalla vädret har ävengjort att elförbrukningen ökat, vilket har påverkat elpriserna ytterligare.
– Vi kan vänta oss fortsatt stora prisvariationer även under december. Svängningarna i elpriset beror på en minskning av kärnkraft och en ökning av väderberoende elproduktion. Svenska Kraftnät förutspår att vi kommer att se en ökning av de dagar elpriserna pendlar mellan höga toppar och nollpris, säger Fabian van Beirs, Partnership Manager, Elskling som är en del av Zmarta Group.
När det blir kallt förbrukar vi mer el för uppvärmning och då stiger elpriserna i takt med att efterfrågan ökar. Vid vindstilla väder produceras mindre el från vindkraften och den står för ca 17 procent av Sveriges elförsörjning. Statistik visar även på ett fortsatt underskott i vattenmagasinen. Den aktuella fyllnadsgraden är 80 procent, vilket är 10 procentenheter lägre än normalvärdet för säsongen (90 procent).
– Fortsatt höga elpriser kan ge en kännbar effekt för både plånboken och elräkningen, speciellt för husägare. I den mån man kan bör man vara sparsam med sin elförbrukning och säkerställa att elavtalet är konkurrenskraftigt genom att jämföra elavtal och priser, säger Fabian van Beirs, Partnership Manager, Elskling som är en del av Zmarta Group.
Så kan du påverka din elräkning
Förutom att säkerställa att ditt elavtal är konkurrenskraftigt finns det flera aktiva val du kan göra i din vardag för att påverka din elräkning.
– Genom att passa på när elförbrukningen är som lägst kan göra stor skillnad för plånboken. Tvätta på natten när spotpriset är som lägst, ta kortare duschar och dammsuga efter kl 19. Ha även koll på vilka apparater som drar mest el i ditt hem och använd system för att se när det är som bäst att ladda din elbil. Nu i jultider är det även bra att tänka på julbelysningen – använd timer istället för att ha dem igång dygnet runt. Det finns även smarta lösningar som automatiskt styr om din elförbrukning till tider då elpriset är lägre, säger Fabian van Beirs.