Hem TEKNIK Datia ska hjälpa finansbranschen tackla EU:s nya hållbarhetskrav – backas av svensk sparjätte

Datia ska hjälpa finansbranschen tackla EU:s nya hållbarhetskrav – backas av svensk sparjätte

Publicerat av: Redaktionen
Datia ska hjälpa finansbranschen tackla EU:s nya hållbarhetskrav – backas av svensk sparjätte 2

Datias grundare, Manne Larsson och Juan Manuel Serruya

Svenska fintech-uppstickaren Datia lanserar ny lösning som ska hjälpa professionella investerare och finansföretag att hantera EU:s nya direktiv kring hållbarhetsrapportering – får stöttning av sparjätten Söderberg & Partners som går in som delägare.

Tidigare i år lanserade Datia appen Investera Hållbart, som hjälper privatpersoner att analysera sitt sparande och inspirera till mer hållbara alternativ. Nu lanserar bolaget sin första produkt riktad mot företag och organisationer – Taxonomy Report – en SaaS-lösning som hjälper professionella investerare och finansföretag att hantera EU:s nya direktiv kring hållbarhetsrapportering.

Redan under 2021 behöver företag börja redovisa hur miljömässigt hållbar deras verksamhet är enligt EU:s nya taxonomiförordning. I princip alla SME-företag (enligt EU-definitionen) träffas, men även internationella bjässar kommer behöva anpassa sig efter de nya rapporteringskraven.

Taxonomin gör det möjligt för investerare att styra om sina investeringar mot mer hållbar teknik och hållbara företag. Något som är avgörande om EU ska bli klimatneutralt senast 2050 och uppnå Parisavtalets mål för 2030.

– Från och med nästa år ökar kraven på investerare och företag att redovisa hållbarhetsinformation. Vi har byggt en plattform där både företag och investerare kan samla in data från flera olika källor för att vara säkra på att de uppfyller de nya kraven, säger Manne Larsson, medgrundare och operativ chef på Datia.

Gemensamma riktlinjer för hållbarhetsrapportering medför både möjligheter och utmaningar

– Det finns en rad olika stämplar och märkningar för hållbarhet, men det har inte funnits något gemensamt klassificeringssystem tidigare. Med hjälp av taxonomin kommer vi nu kunna jämföra hur miljömässigt hållbara olika finansiella produkter och enskilda bolag är, men det bygger på att alla bolag har tid, resurser, och kompetens att börja arbeta utifrån de nya direktiven, säger Juan Manuel Serruya, medgrundare och VD på Datia.

I samband med den nya produktlanseringen tar bolaget in en investering från det finansiella rådgivningsföretaget Söderberg & Partners, som samtidigt blir kunder till Datia och själva börjar arbeta med den nya lösningen Taxonomy Report.

– Vi är väldigt imponerade av teamet bakom Datia och ser spännande synergier mellan deras produkt och vår verksamhet. Söderberg & Partners arbetar sedan länge med att hjälpa våra kunder väga in hållbarhetsaspekter i deras ekonomi och pensionssparande, och vi vet hur stor skillnad detta kan göra för möjligheterna att nå såväl FN:s globala mål som EU:s mål för hållbar tillväxt. Vi är därför väldigt glada över att inleda detta samarbete med Datia och bidra till att underlätta för företag att rapportera sin hållbarhetsinformation, säger Gustaf Rentzhog, VD på Söderberg & Partners.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>