Glesys sätter ny standard för grön IT-drift
Hem TEKNIK Glesys sätter ny standard för grön IT-drift

Glesys sätter ny standard för grön IT-drift

Publicerat av: Redaktionen

Glesys sätter ny standard för grön IT-drift

Genom att kombinera teknik, kompetens och strategi hjälper Glesys företag att flytta till molnet och säkra sin IT-drift – samtidigt som man garanterar en minskad klimatpåverkan.

Att IT-drift i molnet är under transformation råder det ingen tvekan om. Samtidigt höjs kritiska röster kring energislukande datacenter och dess stora miljöpåverkan. Hostingbolaget Glesys ger företag i Norden en chans att säkra sin IT-drift i molnet – och samtidigt minska sin klimatpåverkan genom miljövänliga datacenter drivna med 100 procent förnyelsebar energi och återvinning av överskottsvärmen.

Glesys är en av Nordens ledande leverantörer av serverhosting och nätverksinfrastruktur. Företaget erbjuder IT-infrastruktur till verksamheter med höga krav på säkerhet och tillgänglighet och man har kunder inom allt från medtech till cybersäkerhet.

– Våra kunder vill vanligtvis spendera mer tid på innovation och att utveckla sin verksamhet, snarare än att se till att servrarna är i drift. Genom att flytta sin IT-drift till oss bibehåller de absolut högsta kvalitet och säkerhet i sin driftmiljö med ökad flexibilitet och kostnadsbesparingar som resultat, säger Andreas Bergman, affärsutvecklingsansvarig på Glesys.

Värmeåtervinning avgörande för hållbar IT-drift

Företaget har en gedigen meritlista av hållbar IT-drift. Senast i höstas genomfördes en stor satsning för att ta tillvara på överskottsenergin från den nya toppmoderna anläggningen i Falkenberg. Genom att återvinna spillvärmen som servrarna genererar till fjärrvärmenätet, i både Falkenberg och Stockholm, beräknas koldioxidutsläppen minska med motsvarande 2 430 ton per år.

– Energiåtervinning som koncept är ganska enkelt men den faktiska tekniken är rätt svår, vi har dock hittat ett sätt som verkligen fungerar. Värmeåtervinning är a och o för att minska ett datacenters miljöpåverkan. Just nu arbetar vi med att implementera det även i våra datacenter i Finland, säger Andreas Bergman.

Glesys investeringar och aktiviteter för att minska sitt klimatavtryck har uppmärksammats både lokalt och internationellt. Bland annat tilldelades företaget Falkenbergs kommuns miljöpris 2020 för satsningarna kring värmeåtervinning.

Samarbete med VMware garanterar säker flytt till molnet

Glesys har ett nära partnerskap med VMware och företaget har uppnått statusen VMware Cloud Verified. Det gör att man kan garantera bästa möjliga service och kompetens kring VMware:s molnplattform.

Kunder får tillgång till alla möjligheter som VMware Cloud erbjuder, inklusive integrationer, kostnadsoptimering och flexibilitet. Kunder kan nyttja Glesys molnplattform och ansluta den till sitt eget nätverk för att underlätta migrering.

– Många av våra kunder har redan investerat i kunskap och VMware-teknik. VMware gör det möjligt för oss att hjälpa våra kunder, att antingen expandera eller flytta sin drift till molnet, utan att behöva göra egna investeringar i hårdvara eller infrastruktur, säger Andreas Bergman.

Genom att vara VMware Cloud Verified garanterar Glesys att deras lösningar delar VMwares beprövade och pålitliga arkitektur och ser till att kunderna alltid är online och tillgängliga.

– Glesys har en mycket stark kultur kring att göra saker som har betydelse och göra dem på ett hållbart sätt, säger Andreas Bergman och fortsätter:

– Det finns ett antal exempel på initiativ i branschen kring förnybar energi – allt från uppvärmning av kontorsbyggnaden till torkning av organiskt bränsle för förbränning. Varje strategi skiljer sig åt i effektivitet. Vi har valt att satsa på en lösning som har den största effekten, både för miljön och ekonomiskt. Vi är fast beslutna att vara klimatpositiva till 2030.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>