Hälften av Sydsveriges företag arbetar med Agenda 2030
Hem STUDIER Hälften av Sydsveriges företag arbetar med Agenda 2030

Hälften av Sydsveriges företag arbetar med Agenda 2030

Publicerat av: Redaktionen

Hälften av Sydsveriges företag arbetar med Agenda 2030

Hållbarhet är en faktor att räkna med – men är förutsättningarna hållbara?

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren har i en ny rapport kartlagt det sydsvenska näringslivets arbete med Agenda 2030 och dess 17 hållbarhetsmål. 150 företagsledare i Sydsverige har deltagit i undersökningen. Rapporten visar att det finns ett engagemang att arbeta med hållbarhetsfrågor hos företagen, men att de yttre och inre förutsättningarna är ett problem.

Nästan hälften arbetar med Agenda 2030
Rapporten redovisar att:
• 44 procent av företagen arbetar med Agenda 2030.
• Det är framför allt tillverkande och större företag som arbetar med de Globala målen.
• Inom tillverkningssektorn arbetar drygt sex av tio företag med de Globala målen.
• Inom tjänstesektorn tre av tio företag med de Globala målen.

Klimat- och miljöarbetet finns och även viljan att göra rätt
Rapporten visar att det är ännu fler företag som arbetar med klimat och miljö än med Agenda 2030. 93 procent av företagen anger att de prioriterar ett specifikt område, där hållbar energi, minskade växthusutsläpp, och hållbara transporter toppar prioriteringslistan.

– Företagen i undersökningen visar ett stort intresse och en vilja att göra rätt. Kartläggningen visar att de redan gör mycket inom flera olika områden. 95 procent av företagen gör en riskanalys och 90 procent har en klimat- och miljöstrategi på plats, säger Elisabeth Axelson, som jobbar med affärsutveckling hållbarhet på Handelskammaren och är författare till rapporten.

Trots att majoriteten av företagen arbetar med klimat och miljö så anges kompetensutveckling och digitalisering som ännu viktigare för att fortsätta växa och vara relevanta om fem år.

Inte lätt att göra rätt
Även om företagen påvisar ett stort engagemang i klimat- och miljöarbetet förekommer externa hinder som begränsar utvecklingen. Flertalet företag meddelar att deras hållbarhetsarbete påverkas av myndigheternas arbete. Exempelvis kan tillståndsprövningar ta oacceptabelt långt tid, vilket gör att investeringar tvingas skjutas upp.

– Hälften av företagen ser avsaknaden av politiska styrmedel och spelregler som stora eller mycket stora hinder för att arbeta med sitt hållbarhetsarbete. Här finns det en stor möjlighet för myndigheter att ge näringslivet förutsättningarna att vara med och skapa en hållbar framtid för både människa och planet, säger Elisabeth.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>