Carmo visar framtiden för nordisk plastproduktion
Hi Tech & Industry Scandinavia: Carmo visar framtiden för nordisk plastproduktion
Den 5-7 oktober bjuder Carmo A/S in svenska företag till att uppleva en ny hybrid tillverkningsmetod som utnyttjar 3D-printning för att utveckla funktionella prototyper för formsprutning på rekordtid.
Kortare utvecklingstid, lägre kostnader och mindre spill. Den 5-7 oktober ställer Carmo A/S ut på hi Tech & Industry Scandinavia där de ger inblick i en ny hybrid tillverkningsmetod som med hjälp av 3D-printning kommer att göra det möjligt för flera nordiska företag att tillverka prototyper för formsprutade plastdetaljer mer effektivt än det hittills varit möjligt.
– En ny metod för rapid prototyping av formverktyg gör att vi i vissa fall kan halvera tiden och kostnaderna för produktutveckling. Dessutom minskas mängden spill avsevärt, och vi får möjlighet att utveckla verktyg som ger en mycket mer robust volymproduktion som till och med kan utföras lokalt. Det gör det möjligt för oss att konkurrera prismässigt med Asien vid vissa typer av produktion, förklarar Anders Johnsen, utvecklings- och teknologidirektör på Carmo A/S.
Ferrosan Medical Devices A/S: Snabbare framställning av formsprutade prototyper
Vid formsprutning utvecklas och tillverkas traditionellt ett prototypverktyg av aluminium. Det kan ta 2-6 veckor. Utvecklingen av den slutliga prototypen kräver flera steg med flera prototyper och därmed flera verktyg. Med den nya hybrida tillverkningsmetoden där verktyg 3D-printas kan man utveckla och tillverka prototyper av plast på 1-2 dagar.
Ferrosan Medical Devices A/S är världens ledande producent av gelatinbaserade hemostatiska produkter för stopp av blödningar under operationer. Då företaget skulle testa två nyutvecklade plastkomponenter hos sina kunder, skulle de inom få veckor tillverka formar för formsprutning av prototypdetaljer i plast.
– Med Additive Manufacturing fick vi mycket snabbt fram de första bra prototyperna som vi kunde justera och göra bättre. Det tog cirka tre veckor från det vi startade processen tills vi hade våra nya plastkomponenter klara för utvärdering hos kunden. Det är den tid det normalt tar att tillverka en prototypform i metall, och i regel måste man använda flera gjutformar för att hitta den optimala designen. Därför är Additive Manufacturing en tillverkningsmetod som vi kommer att använda mycket mer när det är meningsfullt, berättar Tommy Persson, Project Engineer på Ferrosan Medical Devices A/S.
Fond för 3D-printning: Hybridtillverkning är en del av framtiden för hållbar produktion
Enligt direktören för Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen, kommer hybridtillverkning att vara en stor konkurrensmässig fördel för industrin, eftersom 3D-printning och hybridtillverkning kan generera stora ekonomiska och miljömässiga besparingar om det används på rätt sätt. Fokus ska vara på att utveckla kvalitet, robusthet och hållbarhet och att undvika transport, materialspill och stora varulager:
– De stora produktionssystemen som försörjer oss i dag fokuserar på att producera i så stor volym som möjligt till en så låg kostnad som möjligt, men kraven på framtidens produktion är att den också görs så hållbar som överhuvudtaget möjligt. Och här kan hybridtillverkning vara ett bra första steg. På Dansk AM Hub har vi undersökt de miljömässiga fördelarna med hybridtillverkning jämfört med klassisk produktion, och de många fördelarna är tydliga, berättar Frank Rosengreen Lorenzen.
Möt Carmo på Hi Tech & Industry Scandinavia 2021
Carmo A/S ställer ut på hi Tech & Industry Scandinavia i Herning i Danmark den 5-7 oktober i 3D-TECH området i monter K8132. Här kommer företaget ge en inblick i hur de har integrerat Additive Manufacturing i sin produktutvecklingsprocess. Dessutom kommer du att kunna få insikt i fördelarna med att kombinera 3D-printteknologi med formsprutning genom utveckling av enkla eller komplexa lösningar som är utformade för högvolymsproduktion.