Hem TEKNIK Huawei i samtal om AI och hållbarhet på Techarenan Summit

Huawei i samtal om AI och hållbarhet på Techarenan Summit

Publicerat av: Redaktionen

Huawei i samtal om AI och hållbarhet på Techarenan Summit 3

Artificiell Intelligens (AI) är själva hjärnan eller intelligensen i en helt uppkopplad värld. AI har visat stora möjligheter i användningen av stora mängder av data till exempel i applikationer som precisionsodling, bildanalys, energiteknik och autonoma fordon. Tekniken har inom många områden potential att skapa en uppväxling i en omställning mot ett klimatneutralt samhälle.

År 2000 etablerade Huawei sitt första europeiska forsknings- och utvecklingscentrum i Kista. Chef för verksamheten är Peter Lundin. I panelen diskuterades bland annat frågan om människor kommer att ha tillit till AI.

– Jag tror att vi kommer att se en massiv utveckling inom AI de närmaste fem åren. Vi kommer att se system som kommer att vara autonoma, fria från mänsklig inblandning och vi kommer att acceptera att de är autonoma, säger Peter Lundin.

De stora vinsterna med att använda artificiell intelligens ligger i teknikens förmåga att hantera och hitta mönster, nya möjligheter och värden i mycket stora mängder data på en nivå som vi människor inte är i närheten av att klara av.

AI bygger på algoritmer som i sin tur är beroende av stora mängder data. För att processa all data går det åt enorma mängder energi. Hur ser man då till att använda AI på ett hållbart sätt?

– Algoritmerna blir inte bättre än den data vi stoppar in. Vi måste redan i utvecklingsfasen tänka på att ha en grön profil på algoritmerna och inte använda onödig data som inte bidrar till funktionen. Rätt använt kan AI också utgöra ett starkt verktyg för resursoptimering inom såväl tillverkning, energi, transport etc. och på så sätt göra processerna mer effektiva och hållbara, säger Peter Lundin.

Genom att låta artificiell intelligens ta fram smarta modeller baserade på data kan vi hitta sätt att optimera vår resursanvändning, snabba på utvecklingen av nya material och bränslen eller öka produktiviteten i till exempel livsmedelsproduktion.

Under Techarenan Summit avgjordes också årets tävling och Huawei var med och delade ut pris i kategorin “AI & Technical Edge Award”. Priset gick till Sana Labs, med motiveringen: ”Bolaget har utvecklat en lösning som bidrar till utvecklingen av individanpassad utbildning. I en värld som förändras i allt snabbare takt kommer vår förmåga att hjälpa människor att ställa om vara avgörande. Med hjälp av sin AI kommer det här bolaget att vara en stark bidragande faktor till att vi ska lyckas med detta.”

Läs mer och titta på paneldiskussionen här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>