Klassisk kemiteknik möter utvecklingsarbete för återvinningslösningar av viktiga näringsämnen.
Processingenjören Ida Blomgren arbetar med att skala upp Ragn-Sells innovationsbolag EasyMinings innovationer från pilotprojekt till industriella processer och fullskalig produktion. “Det är väldigt motiverande att arbeta med något som man tror på och som kommer att förbättra samhället”, säger Ida.
När Ida Blomgren examinerades som kemitekniker i juni 2019, efter fem års studier på Chalmers i Göteborg, gick hon direkt till EasyMining och arbetet som processingenjör.
– Här i Göteborg är det många jobb inom klassisk kemiteknik men jag kände att jag ville göra något som känns hållbart hela vägen. Redan innan jag började plugga var jag intresserad av miljö och hållbarhet och under utbildningen läste jag kurser inriktade mot pappersbruken och deras omställning.
– Jobbet på EasyMining hittade jag av en slump och det kändes helt rätt. Dels för att vi arbetar med bra saker som cirkulär ekonomi och återvinning – men också för att det är ett nytt företag som håller på med nya processer där man får vara med från början, säger Ida.
Arbetar i huvudsak med fosforåtervinning
Hon är stationerad på EasyMinings ingenjörskontor i Göteborg där hon arbetar med att skala upp de processer som tas fram på företagets forskningslaboratorium i Uppsala.
– Jag arbetar i huvudsak med Ash2Phos och återvinning av fosfor vilket är den process som vi kommit längst med. Vi arbetar med den process som de i Uppsala designat och överför den till större, industriell skala och jag räknar på allt från massbalanser, pumpar och värmeväxlare till att vara med att välja och dimensionera utrustningen vi ska använda.
– Det är klassisk kemiteknik och mycket utvecklingsarbete vilket gör arbetet roligt och varierande. Det är också väldigt motiverande att arbeta med något som man tror på och som kommer att förbättra samhället.
Gör skillnad för den cirkulära ekonomin
Ida finner det stimulerande att arbeta med processer som kommer att göra skillnad i omställningen till en cirkulär ekonomi.
– I framtiden kommer det finnas etablerade system för att återvinna näringsämnen som fosfor och kväve till kretsloppet, vilket är det vi arbetar med nu. Men då jobbar vi förhoppningsvis också med att ta fram återvinningslösningar för andra ämnen. Det är det som är så roligt med att arbeta inom ett innovationsföretag – det är spännande och det är hela tiden ny problemlösning att ta itu med.