Lidl välkomnar Svensk Dagligvaruhandels nya lista – Nu är hög tid att påskynda minskningen av pesticider
Hem FOOD Lidl välkomnar Svensk Dagligvaruhandels nya lista – Nu är hög tid att påskynda minskningen av pesticider

Lidl välkomnar Svensk Dagligvaruhandels nya lista – Nu är hög tid att påskynda minskningen av pesticider

Publicerat av: Redaktionen

I dagarna presenterar Svensk Dagligvaruhandel en ny lista för minskad användning av pesticider i odling av frukt och grönt.

Lidl, som sedan en längre tid ställer hårdare krav än övriga branschen, välkomnar initiativet.

Svensk Dagligvaruhandels lista är en sammanställning över bekämpningsmedel som bör fasas ut vid produktion av färsk frukt och grönt i länder utanför EU. Lidl har sedan tidigare en egen, hårdare policy för odling, inköp och kontroll av frukt och grönt med målet att ytterligare minska användningen av pesticider. Lidl ställer därigenom högre krav på sina leverantörer än gällande lagstiftning. Genom förebyggande arbete mot pesticider kan man säkerställa att halterna av bekämpningsmedel inte överstiger en tredjedel av det tillåtna gränsvärdet. Lidls frukt och grönt-policy sätter konsumentsäkerheten i fokus samtidigt som den värnar om miljö och den biologiska mångfalden.

– Vi ställer tuffa krav på våra odlare för att säkerställa att våra kunder får frukt och grönt av högsta kvalitet. Dessutom har vi det mest omfattande programmet för kontroller för att vill vi säkra att leverantörerna lever upp till kraven i branschen. Vi vill att våra kunder ska kunna lita på vårt sortiment och veta att vi sätter deras hälsa i första rummet. Därför genomför vi flest och de mest omfattande kontrollerna, säger Mia Brodén-Borgvall, kvalitetschef vid svenska Lidl.

Sedan flera år tillbaka följer Lidl löpande upp att deras odlare och leverantörer lever upp till de krav som ställs på att frukt och grönt inte ska innehålla höga halter pesticider, det vill säga inte mer än en tredjedel av tillåtet värde. Genom regelbundna kontroller av sortimentet och tät dialog med leverantörerna säkerställer man att de lever upp till målen.

Lidl välkomnar Svensk Dagligvaruhandels nya lista – Nu är hög tid att påskynda minskningen av pesticider

Lidl ställer tuffa krav på sina leverantörer för att säkerställa att kunderna får frukt och grönt av högsta kvalitet. (På bilden: Frukt- och Gröntavdelning Lidl Kungsbacka)

– När våra tester visar att en frukt eller en grönsak ger utslag för över en tredjedel av tillåtet gränsvärde larmar vi våra leverantörer. Vi har satt tuffa mål om låga värden för att vara tydliga med att vi inte accepterar onödig användning av pesticider. Om en produkt ger utslag i våra tester så vidtar vi dessutom ytterligare och intensifierade kontroller för att säkerställa att det vi säljer lever upp till våra och våra kunders förväntningar, säger Mia Brodén-Borgvall.

Lidl har inlett utfasningen av pesticider som är tillåtna att använda inom och utanför EU. Redan i år fasas ett antal pesticider ut, utfasningen av ytterligare ämnen fortsätter under 2020 och 2021. Hela listan och policyn för frukt och grönt finns här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>