Sifo: Två av tre handlar klimatsmart mat
Hem FOOD Sifo och Mathem: Två av tre handlar klimatsmart mat

Sifo och Mathem: Två av tre handlar klimatsmart mat

Publicerat av: Redaktionen

En majoritet av svenska folket gör medvetna klimatsmarta val när de handlar mat, enligt en färsk undersökning från Sifo/Mathem.

Att äta mer närodlat och säsongsbetonat är vad flest är beredda att göra för att minska miljöbelastningen.

Samtidigt önskar många enklare förklaringar eller märkningar som visar vad som faktiskt är en klimatsmart produkt.

En ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Mathem, visar att drygt två av tre (68%) medvetet väljer klimatsmarta varor när de handlar och lagar mat. Undersökningen visar också att det är fler kvinnor (74%) än män (62%) som väljer miljövänliga produkter.

Så vad är man villig att förändra för att minska sin klimatpåverkan i framtiden? Att äta mer närodlad mat är vad flest (71%) är beredda att börja eller fortsätta göra även i framtiden. Därtill uppger drygt hälften att de kan tänka sig äta mer säsongsbaserat och nästan lika många säger att de kan försöka undvika mat som de vet har en stor belastning på miljön.

På frågan vad som skulle få befolkningen att handla mer klimatsmart svarar hälften att de vill se enklare förklaringar och märkningar på vilka matvaror som är klimatsmarta. Nästan lika många menar att de behöver större kunskap kring vad klimatsmart innebär, och drygt var tredje uppger att de vill se ett bredare utbud av miljövänliga varor.

Sifo: Två av tre handlar klimatsmart mat– De flesta vill idag göra vad de kan för att minska sin miljöpåverkan, men det är vi i dagligvaruhandeln som måste driva på utvecklingen. För oss på Mathem handlar det både om att underlätta och inspirera kunderna till att göra hållbara val och om att prioritera att erbjuda ett hållbart sortiment. Men utöver detta behöver fokus för hela branschen självklart även ligga på att minska livsmedelssvinnet och minska utsläppen. Det är så vi tillsammans verkligen kan göra skillnad, säger Julia Lindberg, inköps- och sortimentsdirektör på Mathem.

Från undersökningen:

 • 68% tänker aktivt på att handla/laga mat med så liten klimatpåverkan som möjligt
 • På frågan ”Vad kan du tänka dig att göra/fortsätta göra för att minska klimatpåverkan i framtiden” svarar befolkningen:
  • Äta mer närodlad mat:                                       71%
  • Äta mer säsongsbetonad mat:                        55%
  • Undvika varor jag vet belastar miljön:          50%
  • Äta mer ekologisk/miljömärkt mat:              47%
  • Äta mindre kött:                                                   45%
  • Äta mer växtbaserad mat:                                42%
  • Dricka mer växtbaserad dryck:                        14%
 • På frågan ”Vad skulle få dig att handla/laga mer klimatsmart?” svarar befolkningen:
  • Enklare förklaringar/märkningar till vad som är klimatsmart:                       49%
  • Större kunskap om vad som är klimatsmart:                                                       43%
  • Större utbud av klimatsmarta varor:                                                                       36%
  • Mer inspiration kring klimatsmart mat från min butik:                                    31%

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>