Hem SAP Nu räknar SAP både pengar och koldioxid

Nu räknar SAP både pengar och koldioxid

Publicerat av: Redaktionen
Nu räknar SAP både pengar och koldioxid 2

SAPs vd Christian Klein lyfter fram de möjligheter som finns till en bättre miljö med hjälp av SAPs applikationer.

Fokus på lösningar för att minska miljöförstöring lyfts fram under SAPs  stora konferens. I år hålls konferensen, naturligtvis, i ett digitalt format. SAPs vd Christian Klein inleder med ett brandtal om hållbarhet och lönsamhet.

Han säger det inte rakt ut, men kontentan av budskapet från SAPs vd Christian Klein är glasklart: SAP är det företag i världen som har bäst förutsättningar att motverka klimatförändringarna. Det ska främst bero på två saker:

  • SAPs applikationer, affärssystem och andra, är de som bäst täcker in alla affärsprocesser och glappen mellan stegen i affärsprocesserna. Det ger tillgång till den information som är nödvändig för att få kontroll över farliga utsläpp.
  • 85 procent av de stora företag som släpper ut mest växthusgaser använder applikationer från SAP. Om SAP adresserar klimatproblem i sina applikationer ska de lösningarna alltså nå ut till många företag.

En påverkan av hur stora företag hanterar utsläpp ska få positiva följder. Enligt Klein skulle effektiv digitalisering av energi-, jordbruks- och transportbranscherna leda till 7,6 gigaton mindre utsläpp av koldixid per år. Det ska motsvara den positiva klimateffekt som fås med 500 miljarder träd.

Det här och mycket annat pratade Christian Klein om i måndags (15 juni) under öppningstalet på den digitala konferensen Sapphire Now Reimagined. Liksom alla andra företag under den senaste tiden har SAP blivit tvunget att göra en digital variant av sin stora konferens (Sapphire Now). Konferensen pågår under en vecka.

Det är inte bara snack från SAPs sida, verkar det som. I samband med konferensen slås det på trumman för molntjänsten Product Carbon Footprint Analytics, ungefär analys av utsläpp av koldioxid. Tjänsten ska göra det möjligt att få insikter om vilka utsläpp produkter som produceras står för, räknat per fabrik, vinstcenter och kostnadscenter.

Analysen innefattar hela livscykeln för en produkt, inklusive produktion, råmaterial, användning av energi och transporter. Tanken är att första steget i en satsning på att minska utsläpp är att få ett grepp om nuläget. Det går att göra jämförelser för varje aktivitet som förknippas med en produkt.

Under sitt öppningstal betonar Christian Klein ett flertal gånger vikten av att förena hållbarhet, lönsamhet, agilitet och snabbhet i ett företags verksamhet. Och återigen, det ska göras bäst om man använder SAPs applikationer.

– Vi strävar efter lönsam hållbarhet och hållbar lönsamhet, som Christian Klein uttrycker det.

Miljöarbete är förstås inte det enda som behandlas på konferensen. En annan intressant nyhet är mjukvaror som ska göra det enklare att införa nya affärsmodeller för företag som är digitaliserade. SAP sjösätter speciallösningar som kallas Industry Cloud för fyra branscher: bilindustrin, energiföretag, konsumentprodukter, samt ett uppsamlingsheat som går under benämningen ”engineering, construction, and operations”, ungefär teknik, konstruktion och drift.

Här finns hela agendan för Sapphire Now Reimagined.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>