Hem HÅLLBAR UTVECKLING Ny plan för att minska avfallet i Örebro kommun

Ny plan för att minska avfallet i Örebro kommun

Publicerat av: Redaktionen

Ny plan för att minska avfallet i Örebro kommun 3

Den 16 juni antog Kommunfullmäktige Örebro kommuns nya avfallsplan ”Cirkulära Örebro”. Avfallsplanen innehåller åtgärder för hur de kommunala verksamheterna ska minska sitt avfall, men även hur örebroarna ska engageras för att återanvända mer och minska nedskräpningen.

Syftet med kommunens nya avfallsplan ”Cirkulära Örebro” är att minska mängden avfall från hushållen och även hur farligt avfallet är. Avfallsplanen innehåller också åtgärder för hur de kommunala verksamheterna ska minska sitt avfall. Det handlar om att förbättra interna rutiner för ökat återbruk av möbler och inredning, att analysera hur restavfallet i olika verksamheter kan förebyggas och att vid inköp av nya varor ställa krav på bland annat återvinningsbarhet eller reservdelar.

– Slit och släng-samhället är för mig ett minneblott framöver och vi som kommun måste vägleda invånarna till kloka val, stimulera till avfallssortering och uppmuntra till återbruk. Kort och gott – det ska vara lätt att göra rätt i Örebro kommun, och med en tydlig information och kommunikation till alla medborgare kommer medvetandegraden att öka successivt, säger Per-Åke Sörman (C), ordförande för Kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling.

Mindre slöseri
Varje år förlorar Sverige 42 miljarder kronor på grund av dålig hantering av materialen stål, aluminium, cement, plast och papper. Det beror bland annat på att materialen bränns och kontamineras. Detta bidrar till ett stort resursslöseri och vi i Sverige lever idag som om vi hade fyra jordklot.

– Det engelska ordet för avfall är ”waste”, men ordet betyder också slöseri. Och slöseri är precis vad det är så fort vi slänger något i restavfall eller osorterat på återvinningscentralen. Vi behöver fråga oss om någon annan vill ta över objektet istället, eller om vi själva kan använda det till något annat, säger Andreas Sävenstrand, miljöstrateg på Örebro kommun.

Mer återbruk
Ett samverkansområde som avfallsplanen tar upp är att kommunen ska utreda om Åternyttan kan kompletteras med en funktion som reparerar eller fräschar upp skadade saker så att de kan säljas. Det här är en marknad som behöver växa och kommunen har råmaterialet som andra verksamheter kan göra affärer på, förutsatt att konkurrensen inte snedvrids.

– För att kunna minska mängden avfall behöver vi alla dela, laga och återbruka mer. Invånarnas attityd till begagnat tillsammans med egna initiativ i form av cirkulära företagsidéer, Facebook-grupper för delning och byten, såväl som eget skapande är avgörande för att nå framgång, säger Andreas Sävenstrand.

Förslag från samrådet
Under samrådet för avfallsplanen efterfrågade flera en återbruksgalleria. Örebro kommun ser gärna en sådan etablering och kan underlätta kontakter mellan fastighetsägare och entreprenörer som vill etablera en sådan handels- och mötesplats.

Under samrådet kom det även synpunkter om nedskräpning. Örebro kommun har sedan länge ett team som håller rent på stadens gator och i parkerna. Men kommunikationen för att öka allmänhetens intresse för att hålla staden ren har saknats. Detta är ett område som kommunen behöver utveckla och där det kommer hända saker inom kort. Håll utkik efter ”Skräpjakten”!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>