Petter Eliassen och Lina Korsgren vann Vasaloppet 2020
Hem LIVSSTIL Petter Eliassen och Lina Korsgren vann Vasaloppet 2020

Petter Eliassen och Lina Korsgren vann Vasaloppet 2020

Publicerat av: Redaktionen

Petter Eliassen och Lina Korsgren vann Vasaloppet 2020

Vasaloppet 2020 bjöd på en spännande norsk spurtstrid i herrklassen och en överlägsen svensk seger i damklassen.

Petter Eliassen tog sin andra seger i Vasaloppet, knappt före Stian Hoelgaard som för femte året i rad var på pallen utan att vinna. Lina Korsgren vann också sin andra Vasaloppsseger och hon tog hem varje spurtpris genom hela loppet!

– Lite spår och mycket snö, konstaterade 2018 års segrare Andreas Nygaard minuterna före start.

Ja, fyra minusgrader och en decimeter nysnö bjöds de preliminärt 13 900 startande deltagarna på i det 96:e Vasaloppet i dag. För andra året i rad var det ihållande snöfall, riktigt långsamma spår och – även motvind.

Årets nyhet var Visma Ski Classics Climb-position vid Vasaloppets högsta punkt, 528 meter över havet, 3 kilometer från starten i Berga by. Först dit var Morten Eide Pedersen samt Lina Korsgren.

En tätgrupp på nio åkare kom till Smågan och de nio höll undan även till Mångsbodarna, 47 sekunder före förföljarna. De nio blev elva stycken till Risberg, då den andra gruppen var 1.45 bakom. Till Evertsberg var tätgruppen sju man stark och Bergspriset vanns av Stian Berg, som i och med spurtsegern där och i Mångsbodarna gick upp i täten i Visma Ski Classics Sprint-cup. De sex övriga var Torleif Syrstad, Öystein Pettersen, Andreas Holmberg, Viktor Mäenpää, Anders Mölmen Höst och Joar Andreas Thele. Den jagande gruppen var tre och en halv minut bakom i Evertsberg.

Thele drog tätklungan uppför Lundbäcksbackarna, men nu närmade sig förföljarna. Thele vann spurtpriset i Oxberg när tvåan Öystein Pettersen och trean Torleif Syrstad föll i kurvan i sista nedförsbacken före Oxbergskontrollen.

Petter Eliassen, Vasaloppssegrare 2015, kom ifatt täten och med två mil kvar var det en norsk kvartett som drog hårt: Petter Eliassen och Joar Andreas Thele, bägge kör för Team Ragde Eiendom, samt Torleif Syrstad och Stian Hoelgard för Team Koteng. Ledningen till de övriga var där 35 sekunder.

Petter Eliassen drog iväg och Stian Hoelgaard försökte hänga med. Eliassen var först till Hökberg, men Hoelgaard följde. De höll ihop till Eldris, där snöfallet upphört.

Hoelgaard var först till Eldris med Eliassen tätt bakom. Förföljargruppen bestod där av Tord Asle Gjerdalen, Klas Nilsson och Torleif Syrstad, 38 sekunder bakom. Övriga var två minuter efter täten.

Det stod klart att segern skulle stå mellan Eliassen och Hoelgaard. In på upploppet drog Hoelgaard före Eliassen, men cirka 100 meter före mållinjen gick Eliassen ut i spåret bredvid Hoelgaard och kunde, själv lite överraskad, vinna spurten sju tiondelar före en uppenbart besviken Hoelgaard. Torleif Syrstad åkte in som nöjd trea, Tord Asle Gjerdalen kom fyra och Klas Nilsson blev bäste svensk på femte plats.

När teamkamraterna i Team Ragde Eiendom kom i mål gav de Petter Eliassen en stor kram och uttryckte sin glädje över att se honom som vinnare.
– Det var max glädje, sade en rörd Eliassen.

Hur känns det?
– Jag är lugn, glad och lite rörd.

Vad betyder en andra vinst i Vasaloppet för dig?
– Det är en stor upplevelse, målet var att laget skulle vinna i år! Jag var osäker på om utbrytningen skulle hålla i de lösa spåren. På upploppet visste jag inte vilket spår jag skulle välja eller när jag skulle gå för det.

Men det gick alltså vägen för Petter Eliassen.

Damklassen

I Mångsbodarna ledde Lina Korsgren, 12 sekunder före Britta Johansson Norgren. Astrid Öyre Slind och Katerina Smutná låg 1.22 bakom damtäten. Lina och Britta följdes åt i spåret, men Lina tog spurtpriset i Risberg och även Bergspriset i Evertsberg. Lina hade där bara 45 män framför sig.

Efter Evertsberg fick Britta släppa Lina och i Oxberg var Linas ledning hela 2.20. I Hökberg hade ledningen ökat till 4.17. Lina Korsgren kunde åka mot sin andra seger i Vasaloppet. Hon vann ju även 2018. För första gången sedan damerna fick spurtpriser på alla kontroller 2016 tog nu en enda åkare hem alla sju spurtpriser.

Lina Korsgren hade till sist bara 56 herrar före sig i mål. Nytt rekord! Segermarginalen till Britta Johansson Norgren var 6.09, den tredje största segermarginalen i damklassens historia. Katerina Smutná från Tjeckien tog sin tredje tredjeplats i följd och såg till att det inte blev tre svenskor på pallen. Fyra blev nämligen Vasaloppsdebutanten Ida Dahl och femma Kari Vikhagen Gjeitnes. Fyra svenskor bland de åtta bästa, precis som i fjol.

Lina Korsgren, Team Ramudden och Åre Längdskidklubb, blev således historisk när hon inte bara gled i mål som vinnare i Vasaloppet 2020 utan även blev 57:a totalt. På upploppet såg man hur Lina kunde åka och njuta. Hon vinkade och hann med god tid få kransen av kransmasen Daniel Duhlbo, och på frågan hur dagen har varit svarade hon efter målgång:
– Det har var något helt unikt, jag hade fantastiska skidor. Jag vet inte om man kan ha det så mycket bättre. Det var bara att gasa på och det har gått bra hela vägen, sade Lina Korsgren.

Britta var med ett tag men tappade sen?
– Jag märkte inte att jag lämnade henne bakom mig men jag tror också att jag hade bättre skidor än henne. Jag tror att det vart efter utförskörningarna efter Evertsberg.

Ni samarbetade med killarna?
– Ja, man hamnade i en klunga och jag ville gärna hamna i klunga i samband med Oxberg för det är väldigt skönt.

Du kunde njuta av upploppet?
– Sist jag vann var jag orolig att de skulle komma ikapp bakifrån och nu hade jag fått veta att det var lugnt, så då tänkte jag att då ska jag bara njuta och vara i nuet.

Du vann för två år sedan, var det skillnad denna gång?
– Det här var något annat. Första gången är första gången det här är en bekräftelse på att jag är väldigt stark och har jag en bra dag så kan jag vara där igen.

57:e åkare totalt?
– Det är ju fantastiskt! Ytterligare ett rekord, så det är jättebra!

Noterbart Norge
– Petter Eliassen seger var Norges åttonde herrseger i följd och Norges elfte herrseger totalt i Vasaloppets historia.
– För fjärde gången var det tre norrmän som tog alla tre pallplatser (även 2016, 2017 och 2019).
– Tvåan Stian Hoelgaard var på pallen för femte året i följd. (Tvåa 2016, trea 2017, trea 2018, tvåa 2019, tvåa 2020.) Klen tröst kanske för Stian, men faktum är att bara två herråkare i Vasaloppets historia har varit bland de tre bästa fem år i följd. Det är Nils ”Mora-Nisse” Karlsson (9 segrar) och Janne Stefansson (sju segrar) som är de enda två som lyckats med en sådan topp-tre-svit.

RESULTAT Vasaloppet 2020, herrar
1 Petter Eliassen, (NOR), 4.25.14
2 Stian Hoelgaard, (NOR), 4.25.15
3 Torleif Syrstad, (NOR), 4.25.57
4 Tord Asle Gjerdalen, (NOR), 4.26.02
5 Klas Nilsson, (SWE), Skellefteå XC Club, 4.26.13
6 Andreas Nygaard, (NOR), 4.28.31
7 Nils Persson, (SWE), Östersunds SK, 4.28.32
8 Anders Aukland, (NOR), 4.28.34
9 Max Novak, (SWE), Offerdals SK, 4.28.34
10 Simen Engebretsen Nordli, (NOR), 4.28.35

RESULTAT Vasaloppet 2020, damer
1 Lina Korsgren, (SWE), Åre Längdskidklubb, 4.41.02
2 Britta Johansson Norgren, (SWE), Sollefteå Skidor IF, 4.47.11
3 Katerina Smutna, (CZE), 4.49.25
4 Ida Dahl, (SWE) 523 SWE D21 IFK Mora SK, 4.50.50
5 Kari Vikhagen Gjeitnes, (NOR), 4.51.25
6 Laila Kveli, (NOR), 4.53.19
7 Thea Krokan Murud, (NOR), 4.53.25
8 Jenny Larsson, (SWE), Östersunds SK, 4.57.57
9 Emilie Fleten, (NOR), 4.58.33
10 Heli Heiskanen, (FIN), 5.08.54

Spurtprisvinnare 2020, herrar

Smågan: Viktor Mäenpää, (FIN), 35.39
Mångsbodarna: Stian Berg, (NOR), 1.11.17
Risberg: Anders Mölmen Höst, (NOR), 1.41.10
Evertsberg: Stian Berg, (NOR), 2.20.35
Oxberg: Joar Andreas Thele, (NOR), 3.13.17
Hökberg: Petter Eliassen, (NOR), 3.31.08
Eldris: Stian Hoelgaard, (NOR), 4.00.44

Visma Ski Classics Climb (3 km): Morten Eide Pedersen (NOR), 14.45,3

Spurtprisvinnare 2020, damer
Smågan: Lina Korsgren, (SWE), 36.41
Mångsbodarna: Lina Korsgren, (SWE), 1.12.34
Risberg: Lina Korsgren, (SWE), 1.43.08
Evertsberg: Lina Korsgren, (SWE), 2.24.50
Oxberg: Lina Korsgren, (SWE), 3.08.51
Hökberg: Lina Korsgren, (SWE), 3.40.03
Eldris: Lina Korsgren, (SWE), 4.13.35

Visma Ski Classics Climb (3 km): Lina Korsgren (SWE), 15.29,4

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>