Första sushirestaurangerna med bara miljömärkt på menyn
Hem FOOD Första sushirestaurangerna med bara miljömärkt på menyn

Första sushirestaurangerna med bara miljömärkt på menyn

Publicerat av: Redaktionen

Idag öppnar den första svenska sushikedjan med endast miljömärkt sjömat.

Reko Sushi och Bowls finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm.

– En glädjande nyhet för alla skånebor som nu får möjligheten att äta sushi med till exempel tonfisk som är hållbart fångad. Som konsument gör man stor skillnad genom att välja miljömärkt sjömat, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen.

Första sushirestaurangerna med bara miljömärkt på menyn

Tidigare har restaurangägarna drivit sushikonceptet Rå Epok där de fått uppmärksamhet genom att laga sushi helt utan rödlistade eller utrotningshotade fiskar, bland annat med utmärkelse från Svenska Naturskyddsföreningen.I och med lanseringen av Reko Sushi & Bowls har de utvecklat sitt miljökoncept ytterligare då all fisk och skaldjur, utan undantag, ska vara certifierade. Deras 4 restauranger har spårbarhetscertifierats, vilket visar att fisken eller skaldjuret går att spåra från tallriken tillbaka till ett MSC-certifierat fiske eller ASC-certifierad fiskodling.

– Det känns fantastiskt motiverande att ta på sig ledartröjan i denna hållbarhetsresa genom att som första sushikoncept i Sverige uteslutande servera certifierade arter på menyn. MSC- och ASC-logotyperna känner alla igen nu för tiden och genom att helt förlita oss på dessa rigorösa märkningar går vi 100 procent all in vad gäller hållbarhet inom vår branch, och vi är extremt taggade och ivriga att köra igång, säger Daniel Joannou på Reko Sushi & Bowls.

Det är en nordisk trend att sushirestauranger väljer att servera MSC- och ASC-certifierad sjömat. Reko tar över stafettpinnen från Let’s sushi i Danmark och Hanku sushi i Finland som också har 100 procent certifierat. I Sverige finns sedan tidigare Sushi Yama som har ASC-certifierade jätteräkor.

– Vi på MSC hoppas att 2020 kommer bli året då många fler svenska restauranger ger sina kunder möjligheten att välja hållbar sjömat genom att certifiera sina restauranger och sätta loggan på menyn, säger Linnéa Engström

MSC:s miljömärkning syftar till att göra det enkelt att välja fisk som kommer från hållbara bestånd och fiskas med hållbara metoder. Certifieringen bygger på standarder som utformats i samråd med oberoende experter, forskare, industrin och miljöorganisationer. Granskningen utförs av externa experter som är oberoende till både MSC och de fisken och restauranger som vill miljömärkas.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>