Sveaskog ersätter manuella verktyg med innovativ app
Hem STARTUP Sveaskog ersätter manuella verktyg med innovativ digitalt verktyg

Sveaskog ersätter manuella verktyg med innovativ digitalt verktyg

Publicerat av: Redaktionen

Arboreal Skog är ett innovativt digitalt verktyg som underlättar och förbättrar olika former av mätning av skogen på Sveaskogs marker.

Det handlar om en app som ersätter många av de manuella verktyg som annars har behövts.

Sedan en tid tillbaka har Sveaskogs personal testat appen och nu har Sveaskog ingått avtal med startup-bolaget Arboreal.

Sveaskog ersätter manuella verktyg med innovativ app

Efter en tids testning av det nya innovativa verktyget Arboreal Skog har Sveaskog nu ingått avtal med Arboreal för att planerare och virkesköpare ska kunna använda sin mobiltelefon i det vardagliga arbetet med mätning i skogen.

Arboreal Skog kombinerar sensorn i moderna telefoner med AR-teknik för att mäta stamantal, diametrar, höjder och trädslag. Enkelheten med att endast behöva bära med sig en telefon, kombinerat med exakta mätningar, gör Arboreal Skog till en självklar ersättare till klave, talmeter, höjdmätare och relaskop.

– Att slippa bära på relaskop, måttband och höjdmätare och endast se till att ha med sin telefon är ett stort steg som förenklar och förbättrar. Att Sveaskog ska gå i bräschen för modern skoglig mätning är helt självklart! säger Marcus Abrahamsson Månsson, teknikspecialist fjärranalys och skoglig data.

Utvärderingar med Arboreal Skog har visat att mätningar gjorda med telefonen håller högre kvalitet än manuella mätningar.

– Vi tror att bättre data från våra skogar höjer värdet på skogen och ger underlag för bättre prognoser på produkter. Därför satsar vi på ny teknik som Arboreal Skog i vår verktygslåda, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef.

Många positiva reaktioner har kommit från områdesansvariga som testat appen.

– Den största fördelen med appen är att mätningarna jag gör i skogen blir så mycket smidigare och går snabbare. Arbetet effektiviseras betydligt. Jag har varit ute och kvalitetssäkrat i gallringsskogar och i stället för att gå runt med höjdmätare, måttband och relaskop och krångla när jag ska lägga provytor så görs dessa mätningar snabbt och smidigt, endast genom att använda telefonen. Jag får summering och sammanställd data att tyda direkt i appen vilket är toppen! Arboreal är dessutom väldigt användarvänlig. Den är enkel att använda och lätt att förstå, säger Sara Branden, områdesansvarig Södra Norrland.

Så här säger Björn Ros som är planeringsledare i Bergslagen.

– De mätningar jag har gjort med Arboreal Skog har visat på så mycket bra resultat och en betydligt effektivare mätning jämfört med traditionella verktyg. Dessutom är det precis som med kameran – den bästa kameran är den man faktiskt har med sig när man vill ta kort. Telefonen är ju något alla bär med sig och därmed är verktygen alltid på plats i fickan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>