Hem TEKNIK Svenska Gomero möjliggörare på marknad i stark tillväxt

Svenska Gomero möjliggörare på marknad i stark tillväxt

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Gomero möjliggörare på marknad i stark tillväxt 3

Gomero hjälper kunder inom energisektorn att arbeta med prediktivt underhåll – ett område med en mycket stark global tillväxt. Med uppkopplade produkter, sensorer, AI och dataanalys erbjuder Gomero lösningar som gör att underhållsarbetet kan utföras med stort fokus på hållbarhet och med en hög grad av automatisering.

För kunderna innebär det ökad driftsäkerhet, minskade kostnader och bättre möjligheter att arbeta med ett behovsstyrt underhåll. Det skapar också bättre förutsättningar för en ökad elektrifiering och ett effektivt miljö- och hållbarhetsarbete.

– Det är få delar av vår infrastruktur som är så viktig som elnätet, både för enskilda och för samhället. Därför handlar det vi gör i förlängningen om att bidra till en god livskvalitet och en hållbar ekonomisk tillväxt. I dag pratar de flesta företag om hållbarhet men för oss har hållbarhet varit en central del i allt vi gör sedan företaget startades på 1970-talet, kommenterar Jan-Eric Nilsson, vd för Gomero.

Ökad digitalisering och fokus på hållbarhet
Globalt växer marknaden för prediktivt underhåll med nära 40 procent per år och beräknas år 2024 vara värd cirka 235 miljarder kronor [1] . Utvecklingen drivs på av ett flertal faktorer. Från billigare sensorer och datakraft till en ökad digitalisering och fokus på hållbarhet. Högre krav på driftsäkerhet bidrar också till utvecklingen, inte minst inom energisektorn.

– Vårt fokus ligger på kunder inom energisektorn. Här ligger man efter exempelvis industrisektorn där man generellt sett kommit längre. Intresset och behovet av en ökad digitalisering ökar dock bland elnätsföretagen. Det gäller även hållbarhetsfrågor. Här ser vi hur det går att använda innovativ teknik för att säkerställa tillgång till prisvärd, hållbar och modern energi för alla, fortsätter Jan-Eric Nilsson.

Fler sensorer ger större insikt
För att klara omställningen till en ökad elektrifiering måste våra elnät bli smartare. Med uppkopplade nätstationer går det att effektivisera underhållsarbetet och öka leveranssäkerheten. Samtidigt gör en högre grad av automatisering att resurser och kompetens frigörs för andra uppgifter.

– Utvecklingen drivs på av att sensorer blivit betydligt billigare och mer tillgängliga samtidigt som möjligheterna att samla in och analysera stora mängder data blivit betydligt bättre. På så vis går det att få en ögonblicksbild av utrustningens status 24/7. Med den insamlade informationen och AI går det därefter att se hur status och hårdvara förväntas påverkas vid fortsatt användning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>