Tropiska cykloner ökar i framtiden
Hem STUDIER Tropiska cykloner ökar i framtiden

Tropiska cykloner ökar i framtiden

Publicerat av: Redaktionen

Tropiska cykloner ökar i framtiden

Tropiska cykloner är en av de naturkatastrofer som orsakar störst skada. Nya studier av en forskargrupp vid Göteborgs universitet, tillsammans med forskare från USA, förutspår att antalet cykloner, i området kring Mekongfloden i Sydostasien, kommer att öka.

Runt 70 miljoner människor lever i flodområdet längs Mekong och invånarna där drabbas ofta av tropiska cykloner, som främst drar in via Vietnam.

– Cyklonerna orsakar dödsfall och skador på hus och egendom och deras intensitet är en avgörande faktor när det gäller de stora förlusterna som följer av den här typen av tropiska stormar, säger Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi och medlem i FN:s klimatpanel IPCC.

Forskarnas studie visar att antalet tropiska cykloner i västra norra Stilla havet kommer  i framtiden att öka som en följd av den globala uppvärmningen under 2000-talet.

Uppskattningar genom ny metod
Med hjälp av en ny metod, som kombinerar historiska mätningar av cykloners utveckling i en dynamisk cyklonmodell samt klimatsimuleringar av fem globala klimatmodeller, har forskarna kunnat uppskatta frekvensen för framtida tropiska cykloner i Mekongflodområdet.

Förutsatt att de höga utsläppen av koldioxid håller i sig kommer cykloner (med maximal vindhastighet) dra in allt oftare. Värst drabbade blir områden nära kusten.

– Det är också där de flesta tropiska cykloner som påverkar Mekongflodområdet startar, säger Anfang Chen, doktorand vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet och försteförfattare till artikeln.

Inte bara antalet tropiska stormar, utan också kraften i vindstyrka kommer också att tillta.

Kan störa livsmedelsproduktionen
En ökad intensitet för de tropiska cyklonerna Mekongflodområdet innebär, enligt forskarna, sannolikt även en ökad risk för tropiska cykloner i länder som Kambodja, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

Detta kan komma att störa de globala livsmedelsmarknaderna genom att cyklonerna påverkar  risproduktionen i de två viktigaste risexportländerna i världen, Thailand och Vietnam.

– Vår studie pekar genomgående på de förhöjda riskerna med ökande tropiska cykloner. I förlängningen kan dessa äventyra hållbar utveckling, störa livsmedelsförsörjningen och förvärra konflikter inom och utanför regionen, säger Deliang Chen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>