10 tips från föreningen Medveten Konsumtion på hur du kan göra julbordet mer klimatsmart, miljövänligt och närodlat!
1. Köp och laga inte för mycket mat
Vi köper för mycket som vi inte äter upp. Matsvinn är ett större problem än vad det behöver vara. Börjar du, som vi, bli trött på att höra “en tredjedel av all mat vi köper slängs?”. Det är en stor miss, men också väldigt enkelt att göra något åt! Till din hjälp finns portionsguider, från till exempel Konsumentföreningen Stockholm, eller varför inte öppna en gammal hederlig kokbok? I affären kan du leta efter varor med kort datum eller botanisera i “svinnlådan” som ofta finns i matbutikerna numera.
Kanske satsa på “less is more” i år och gör ett mindre julbord. Måste det vara maxat? Om alla i sällskapet för lägga sin röst på sina 5 favoriter på julbordet, kan ni räkna ihop alla röster och se vilka favoriterna blir. Då undviker ni lätt de grejer som ofta kommer med på julbordet “bara för att (och som ofta hamnar i…just det, soporna).
2. Frys in rester istället för att slänga
Om det nu skulle bli så att det ändå blir resten kvar från julbordet, så lever vi ju i en tid med fantastiska uppfinningar såsom frysen. Där trivs de flesta rester. Osäker på vad som går bra att frysa in och inte? Livsmedelsverket har svaren.
3. Hört talas om REKO-ring?
Leta efter råvaror som är småskaligt producerade och närodlade i Sverige runtom där du bor. Det är något som är väldigt klimatsmart och hållbart, och dessutom omåttligt populärt just nu! Med andra ord; det har aldrig varit enklare att hitta bättre råvaror.
Om du inte redan är bekant med det briljanta konceptet “REKO-ringar“, där konsumenter kan handla direkt av sina lokala matproducenter utan mellanhänder, så spana in direkt! Det finns just nu över 200 ringar med över 700 000 medlemmar (!) i Sverige. Troligtvis finns minst en ring i närheten av dig med andra ord.
4. Byt ut en del av nötköttet
Det som är mest klimatsmart att byta ut är nötköttet. Det står för en stor andel av matens klimatpåverkan för att det är den typ av kött som medför mest utsläpp. Så vill man göra någonting klimatsmart så kanske det är att byta ut köttbullarna. Ett klimatsmart alternativ är att byta ut nötköttet mot viltkött, till exempel vildsvin som Sverige just nu har ett överskott av kan man lugnt säga.
5. Mer grönt
Det kanske enklaste sättet att klimatanpassa julbordet är helt klart att öka andelen växtbaserat. Till din hjälp finns Världsnaturfonden WWF:s nylanserade Vegoguiden som hjälper dig leta rätt på de klimatsnålaste livsmedlen från växtriket, baserad på ny svensk forskning från SLU.
Som inspiration finns det recept på exempelvis hemgjord vegansk sill. Detta kan ju funka som ett tips både för julbordet, men också som en julklapp att ge bort om du är ute i sista sekund. Spana in fler veganska julrecept till exempel hos Jävligt Gott.
6. I säsong och närodlat
I Sverige och Norden har vi fördelen att många av de grönsaker vi använder i julmaten kan odlas nära, såsom kål, lök, och rotfrukter. Använd därför gärna extra mycket av dessa på julbordet. De är väldigt klimatsmarta och även bra i ett närodlat perspektiv eftersom de är i säsong just nu. För att inte tala om billigt!
7. Tänk en gång till kring laxen…
Lax är väl en av storfavoriterna på julbordet… och till vardags. Visste du att vi äter mer än dubbelt så mycket lax som någon annan typ av fisk eller skaldjur i Sverige, och att 95 procent av all lax som vi äter är odlad i Norge? Fiskodlingarna är inte utan problem.
“Det äts för mycket lax. Den bör betraktas som lyxmat, som den ansågs vara tidigare“, menar Naturskyddsföreningen.
Det är viktigt att både minska på mängden lax vi äter och att välja rätt sort. Något man kan göra är att köpa miljömärkt när det väl ska serveras. Enligt WWF:s Fiskguiden är det bästa valet KRAV- eller ASC-märkt lax. Du kan också byta ut en del av laxen mot fisk som odlas småskaligt på land i Sverige, till exempel från Gårdsfisk.
8. …Och satsa på sillen!
Sill och strömming har väldigt lågt klimatavtryck jämfört med annan matfisk (särskilt lax). De får båda grönt ljus i WWF:s Fiskguiden om du väljer MSC-certifierade varianter.
“Jag vill slå ett slag för sillen. Den är klimatsmart för att vara fisk och innehåller viktiga näringsämnen, säger Anna Richert, matexpert på WWF till Expressen.
9. Glöm inte sötsakerna
Oftast lägger vi kanske ner mer kärlek på själva julbordet och maten, än på allt gott som äts mellan måltiderna. Ett enkelt sätt att undvika värstingarna bland fikat är att köpa ekologiskt och/eller fairtrade-märkt choklad, te och kaffe. Du kommer även långt på att läsa innehållsförteckningarna på choklad och godis.
Supermiljöbloggen har en guide över palmolja i julgodis, och Äkta Vara har granskat pepparkakorna. Vill du utesluta risken helt och samtidigt ha lite extra kul – baka eget julgodis.
10. Gör nåt nytt av resterna
När julen är över och mellandagarna kickar in är det kanske inte lika kul att käka samma janssons för fjärde och femte dagen i rad. Men då finns också tid att vara lite kreativ. Överbliven sill som du ledsnat på kan du göra en lyxig våffla eller crepe av, med rom, rödlök, dill, gräslök & gräddfil. Det mesta som blir över på julbordet kan du slänga i en omelett; lax, skinka, korv, kål, potäter. Du kan göra goda pannkakor av gammal trött julegröt genom att blanda med lika mycket mjöl, lite bakpulver, mjölk, ägg och mosad banan.
Du hittar fler juliga svinnrecept till exempel hos maträddarna på Too Good To Go och våra vänner på föreningen Matsvinnet.