Vi gör en återblick till Wingårdhs prisbelönta kontorsdesign för SEB:s huvudkontor och funderar över pandemins påverkan på utformningen av framtidens kontor och dess skiftande roll.
I mars 2017 blev den amerikanska politiske analytikern, Professor Robert Kelly, tillsammans med sin fru och sina två barn en global internetsensation när barnen rusade in på sin pappas kontor mitt under en live-sändning med tv-kanalen BBC Sekunderna senare kommer Kellys fru inglidande genom dörren för att, i en och samma rörelse, fånga in barnen, få med dem sig ut och stänga dörren bakom sig.
Tre år senare deklareras COVID-19 som en global pandemi. Kontor runt om i världen stängdes och ersattes av köksbordet med mysbyxor som dresscode. Sedan dess har många av oss haft huvudrollen i Professor Kelly-eska scener genom arbetssamtal där oväntade gästspel från partners, pojk- och flickvänner, barn eller djur med ett snarlikt manus. Andra har upplevt en extrem isolering. Pandemin har orkestrerat ett massexperiment om effekterna av arbetsmiljöer – inte enbart när det gäller produktivitet, utan snarare något viktigare, vårt välmående.
Längtan efter ett kontorsliv
Helena Toresson, vice VD på Wingårdhs arkitektkontor, menar att det verkligen är ansikten och rörelser som vi saknar mest från kontorslivet.
“På kontoret är fysisk rörelse lika naturligt som stillasittandet är hemma. Surret mellan mötena. Samtalen vid kaffet och i trappen. Att träffas fysiskt utan tekniska hinder Det är människorna, rörelsen, sammanhanget och snabbheten med att kunna diskutera med varandra på ett enkelt sätt som man saknar allra mest.”
Produktiviteten har varit den stora frågan sedan hemmakontoret blev vardag. Enligt en färsk rapport från Cardiff University och University of Southampton angav 69,8% av de som arbetade hemifrån att de kunde få lika mycket uträttat, om inte mer (28,9%), som när de var på kontoret. Den här statistiken kan få oss att tänka om angående kontorets roll efter COVID-19, när det är uppenbart för 70% av oss att kontoret inte kan likställas med att få sitt arbete gjort.
Kontor designade för samarbeten
Hur kan kontorsdesign bidra till att stärka social interaktion och samarbeten?
Wingårdhs försökte svara på den frågan genom designen av SEB:s huvudkontor i Solna. Ritat och färdigställt samma år som Professor Kellys familj blev viral. Designen (som bland annat har tilldelats utmärkelsen ”Sveriges snyggaste kontor”) fokuserar på en ny typ av arbetsplats, som efter pandemin troligen kommer att bli allt mer viktig.
Huvudkontoret består av tre byggnader som ger plats åt 4500 anställda, där Wingårdhs ansvarade för interiören. Sara Helder, arkitekt på Wingårdhs, som delade på ansvaret för SEB-projektet tillsammans med Helena Toresson, menar att “allt arbete som utförs på kontor består inte bara av tid vid dator och email. Att kunna variera sin miljö för sitt arbete är superviktigt i alla yrken där kreativitet och utveckling är en självklar del av en process.”
Byggnaden består av fyra atrier, varje med en specifik funktion. Den första uppmuntrar till spontana möten, den andra flexibla sammankomster, den tredje har en karaktär av ett vardagsrum – någonstans dit du kan gå och arbeta i en avslappnad miljö och den fjärde fungerar som ett flexibelt alternativ till ditt eget hemmakontor.
Medan ett fysiskt kontor bidrar till att skapa ett harmoniskt utrymme, med fokus på välbefinnande och produktivitet hos personalen, ger det samtidigt en möjlighet att vårda och öka lojaliteten till företagets varumärke och etos.
Helder hänvisar till layouten och flödet i byggnaden, ”den bidrar till spontana möten vilket berikar både arbetet, samarbetet och vänskapen SEB anställda emellan”, och berättar att material, mönster och färger har valts med omsorg för att ge energi och en identitet till arbetsplatsen, återspegla SEB:s varumärke och etos, och vidare bidra till förbättrade samarbeten.
Naturliga materialval
Genom att utnyttja biofil design, förankrat i människans medfödda koppling till naturen, är valet av trä genomgående för hela projektet. Studier visar att närvaron av naturliga material har fysiologiska och psykologiska fördelar, som inkluderar minskad stress och ökning av positiva sociala interaktioner, något som kommer bli än mer viktigt i framtidens ”erfarenhetsbaserade” kontor. Gustafs har levererat ribbor, akustikpaneler och skräddarsydda lösningar för en rad olika utrymmen; från styrelserum till hörsalar, entré och atrium i en av byggnaderna.
“Trä är ett fantastiskt material. Det är hållbart över tid, slits fint och träets ton skapar en varm atmosfär. Med träpanelerna som använts i projektet har viktiga funktioner såsom akustik och brandklassning inkluderats i produkten, vilket är funktioner som skall lösas i alla offentliga miljöer”, säger Helena Toresson.
Kontorets skiftande roll
När vi ser tillbaka på 2017 och det då nyligen designade SEB-kontoret, är det uppenbart att arbetsplatsens huvudsakliga roll redan var på väg att flytta mot ett flexibelt, smidigt och samarbetsfokuserat arbete.
Om vi nu blickar in i framtiden så ser vi troligen fler kontor som tillgodoser sociala behov hos en hybrid arbetsgrupp, där fysiska utrymmen för presentationer och brainstorming kommer att finnas sida vid sida med högteknologiska mötesrum, optimerade för virtuella möten utan tekniska strul. Med samarbete och upplevelser som huvudfokus, är kanske arbetsplatser som SEB:s huvudkontor de som är bäst anpassade i arvet av pandemin.