55-64-åringar är bäst på att göra hållbara val i vardagen
Hem STUDIER 55-64-åringar är bäst på att göra hållbara val i vardagen i Sverige

55-64-åringar är bäst på att göra hållbara val i vardagen i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Personer mellan 55-64 år är de som är bäst i Sverige på att göra klimatsmarta val i vardagen, såsom att återvinna, minska sin energianvändning eller köpa mer lokalproducerat.

Däremot är yngre generationer mer aktiva när det kommer till att ställa krav på arbetsgivare och visa samhällsengagemang kring klimatfrågan.

55-64-åringar är bäst på att göra hållbara val i vardagenDet visar en ny undersökning från revisions- och konsultbolaget Deloitte.

Deloittes studie Sustainable Actions Index undersöker den roll som individer spelar i att bekämpa klimatförändringar. Undersökningen ger en bild av hur människors inställningar till klimatet påverkar hur de lever sina liv och visar på skillnader i bland annat hur olika generationer väljer att integrera hållbarhet i sin vardag, i yrkeslivet och ur ett samhällsperspektiv.

– Millennials är de som på ett övergripande plan är mest aktiva när det kommer till att integrera hållbarhet i sina liv. En stor andel av de som i undersökningen kategoriseras som ”standard setters” när det kommer till att ställa krav på arbetsgivare och engagera sig politiskt i klimatfrågan tillhör denna generation. Men när det kommer till dagliga vanor och köpbeslut ser vi ett större engagemang bland äldre respondenter, säger Joakim Torbjörn, partner på Deloitte.

Majoriteten av de som kategoriseras som ”standard setters” när det kommer till att göra hållbara val i vardagen är över 45 år. Den största andelen – 26 procent – tillhör årskullen 55-64, 19 procent är 65+ och 18 procent är mellan 45-54 år.

Millennials sätter press på arbetsgivare

42 procent av de som är som mest engagerade i hållbarhetsfrågor på arbetsplatsen tillhör generationen Millennials (personer födda mellan 1981-1996). Denna åldersgrupp är bland annat mer benägen än andra att välja arbetsgivare utifrån hållbarhetsprofil. Intresset för hållbarhetsfrågor på jobbet minskar dock bland äldre respondenter – endast 9 procent av de som är som mest engagerade är över 55 år.

– Den relativa bristen på ”standard setters” inom hållbarhet på arbetsplatsen över 55 år är oroande med tanke på att en stor andel av de som sitter i ledande positioner tillhör denna åldersgrupp, säger Joakim Torbjörn.

Generation Z är mer aktiv politiskt än på jobbet och i hemmet

Studien visar att yngre generationer är mer benägna att engagera sig politiskt i klimatfrågan än äldre grupper. 23 procent av de som visar störst samhällsengagemang tillhör den yngsta årskullen – Generation Z (personer födda mellan 1997-2012). Denna generation är dock mindre aktiv när det kommer till att driva hållbarhetsfrågor på jobbet eller att göra klimatsmarta val i vardagen.

– Detta kan delvis bero på begränsande omständigheter. Många av de val man kan göra i hemmet – exempelvis att köpa energi från förnybara källor – kanske inte är tillgängliga eller lönsamma för de yngsta respondenterna. Många under 25 år befinner sig också i ett tidigt skede i karriären och kan därför uppleva sin möjlighet att påverka hur deras arbetsgivare jobbar med hållbarhetsfrågor som begränsad, säger Joakim Torbjörn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>