Efter EFN:s avslöjande har Sveriges centralbank sålt av stora delar av sina mest klimatfientliga investeringar.
Hem GRÖN EKONOMI Efter EFN:s avslöjande har Sveriges centralbank sålt av stora delar av sina mest klimatfientliga investeringar.

Efter EFN:s avslöjande har Sveriges centralbank sålt av stora delar av sina mest klimatfientliga investeringar.

Publicerat av: Redaktionen

Riksbanken har meddelat att den avyttrar investeringar i ett antal delstater och provinser i Australien och Kanada.

De här regionerna lämnar höga klimatavtryck vilket har legat till grund för beslutet om att sälja investeringarna. 

Efter EFN:s avslöjande har Sveriges centralbank sålt av stora delar av sina mest klimatfientliga investeringar.Riksbanken ska från och med nu ta hänsyn till hållbarhetsaspekter vid investeringar i valutareserven. EFN uppmärksammade redan i april 2018 att centralbanken hade klimatfientliga investeringar.

”Vi har tittat på frågan under en längre tid även om det är först nu i år som vi konkret gjort någonting”, säger Heidi Elmér, chef för avdelningen för marknader på Riksbanken.

Joseph Stiglitz, nobelpristagare och professor i nationalekonomi, menar att centralbanker har ett ansvar att investera etiskt. Om de väljer tveksamma regioner bör de kontrollera vilka investeringar som faktiskt omfattas i valutareserven, enligt Stiglitz.

Emma Sjöström, forskare inom hållbar finans på Handelshögskolan i Stockholm, Staffan Hansén, vd för SPP, och Magnus Billing, vd för Alecta, tycker alla att det är mycket viktigt att Riksbanken föregår med gott exempel när det gäller att investera klimatsmart.

Riksbanken har fortfarande kvar en del investeringar i australiensiska och kanadensiska statsobligaioner, men har alltså sålt de som finns i de mer klimatfientliga delstaterna och provinserna.

Se hela reportaget här (5:16 min, nytt fönster)

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>