Hem LIVSSTIL Bidra till en hållbar destination – ta Världsarvsbussen till Skulebergets nationalpark!

Bidra till en hållbar destination – ta Världsarvsbussen till Skulebergets nationalpark!

Publicerat av: Redaktionen

Bidra till en hållbar destination - ta Världsarvsbussen till Skulebergets nationalpark! 3

Förstärkt infrastruktur vid Skuleskogens Nationalpark

Pandemins tydliga påverkan på besöksnäringen har under våren inneburit bråda förberedelser för många aktörer. Det offentliga har tillsammans med näringen förberett destinationens besöksmål inför att kunna ta emot turister på ett tryggt och säkert men samtidigt välkomnande sätt. I och med att reserestriktionerna förändrades den 13 juni slog Höga Kusten upp dörrarna för besökare från hela Sverige. Och gensvaret har varit enormt.

– ”Mest troligt har vi aldrig haft fler besökare i Höga Kusten, berättar Per Nylén, ordförande för Höga Kusten Destinationsutveckling. Sommarens siffror kommer fram på höstkanten, men turistservice och entreprenörerna i Höga Kusten vittnar om samma sak. Rekordmånga besökare, ökad omsättning jämfört med vårens akuta läge och därtill många förstagångsbesökare. För att under rådande omständigheter möta denna stora efterfrågan har vi beslutat att skjuta till extra resurser till förbättrad infrastruktur kring nationalparken i form av Världsarvsbussen.”

Unikt samarbete mellan det offentliga och näringslivet

Det intensiva arbetet under våren och försommaren har resulterat i rekordmånga besökare, och därmed har det på vissa platser uppkommit utmaningar för både besökare och boende. Bl.a. fylls nationalparks-entréernas snabbt på och här erbjuder Höga Kusten Destinationsutveckling och Höga Kusten Turism tillsammans med Länsstyrelsen Västernorrland nu ett hållbart alternativ för att ge besökare en chans att uppleva världsarvets unika natur och invånare en avlastning från den uppkomna trafiksituationen.

– I våras gjorde vi förändringar i budgeten för att säkerställa våra besöksnäringsföretags chans att överleva denna tuffa tid med bl.a. en rad olika stödprogram, noterar Per Nylén. Nu ser vi till att vara snabbfotade och sätter in infrastruktur under de kommande veckorna för att säkerställa besökarnas upplevelse av vårt vackra Höga Kusten.

Nya möjligheter att vandra från entré till entré

– ”Från och med tisdagen den 21 juli kommer det finnas en ”shuttle buss” som rullar från Naturum vid Skulebergets fot, mot både entré väst och syd. Så klart vill vi ge våra besökare chansen att uppleva de unika naturvärden som Nationalparken erbjuder och i och med denna gemensamma satsning möter vi nu den uppkomna situationen.” berättar Torbjörn Engberg, chef för enheten för skyddad natur på Länsstyrelsen Västernorrland.

Bussen utgår från Naturum där extra parkering, med personal på plats, har ställts i ordning och det kommer även finnas personal vid entréerna för att hänvisa besökare till denna alternativa lösning. Självklart följs Folkhälsomyndighetens rekommendationer och även om bussen kommer vara kostnadsfri uppskattas ett frivilligt bidrag på 40kr/person som går till den lokala föreningen som bemannar parkeringen. Samtidigt förstärks kommunikationen kring att även lyfta fram alternativa upplevelser som Höga Kusten har att erbjuda. För även om det är många besökare i hela destinationen så finns det gott om utrymme för unika upplevelser hos destinationens olika entreprenörer.

– ”När vi inom Höga Kusten Turism pratar med våra medlemmar, vittnar alla om otroligt många besökare.” berättar ordförande Torbjörn Ullsten. ”Mitt företag har exempelvis i år öppnat en delikatessbutik på Mjälloms Tunnbröd, och det varit dubbelt så hög omsättning som vi ens vågade drömma om. Vi är enormt glada för det positiva gensvaret från både besökare och lokalbefolkning efter vårens tuffa utmaning.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>