Hem NYHETER Nya sko-strejker för en klimatsmart omstart 24-25 juli

Nya sko-strejker för en klimatsmart omstart 24-25 juli

Publicerat av: Redaktionen

Nya sko-strejker för en klimatsmart omstart 24-25 juli 3

Lördag den 25 juli arrangeras skostrejker för klimatet på minst 21 platser i Sverige (se alla orter längre ner).

Första nationella skostrejken genomfördes den 30 maj. Sedan dess genomförs skostrejker för klimatet den sista lördagen varje månad. Den här gången även tillsammans med USA och Kanada. 

Gräsrotsinitiativet kommer från SaturdaysForFuture (SFF) och lokala FridaysForFuture (FFF) -föreningar. Skostrejken vill att stimulans- och stödpaketen i coronapandemins kölvatten ska vara klimatsmarta och bidra till ett hållbart och tryggt samhälle.

– När vårt samhälle startas upp igen i sviterna av corona-pandemin måste det bli en omstart som hejdar klimatförändringarna. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir skostrejken ett sätt att påminna politikerna hur bråttom det är att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Alternativet är skenande klimatförändringar, att stora delar av planeten blir obeboelig och atthundratals miljoner människor tvingas på flykt, säger Petra Palmén på SaturdaysForFuture och initiativtagare till strejken.

Under några månader har all kraft gått åt till att bekämpa covid-19 i många länder. Men i skuggan av pandemin är världen också mitt uppe i en klimatkris. Skostrejkerna vill bidra till en debatt om hur de ekonomiska kris- och stödpaketen ska utformas. Skostrejkerna genomförs på minst 21 platser runt om i landet.

– Vi behöver välja det ”nya” normala efter krisen, eftersom det tidigare normala förde oss mot en global upphettning. Utsläppen behöver minska markant och vi medborgare behöver hjälp med att välja hållbara alternativ, säger Anna Bokström, klimataktivist på FridaysForFuture Malmö.

– Även om utsläppen har minskat på grund av karantänbestämmelser, så är risken stor att ekonomiska stimulanser kommer att leda till ökade utsläpp igen. För att Sverige ska nå Paris-avtalet måste utsläppen minska 16 procent per år, säger Jacqueline Karvik på FridaysForFuture Lidköping.

För att respektera myndigheternas rekommendationer uppmanar initiativtagarna att deltagarna genomför skostrejken ensamma eller tillsammans med andra, med max 6-8 personer per plats. Alla uppmanas att undvika folksamlingar med tanke på coronaviruset.

Här arrangeras skostrejker i Sverige (nya tillkommer löpande):
Båstad, Eskilstuna, Halmstad, Järna, Kalmar, Karlskrona, Katrineholm, Leksand, Lidköping, Lund, Malmö, Munkedal (24/7), Norberg, Tanum, Uppsala (24/7), Varberg (24/7), Östersund, Oskarshamn.
I Stockholm:
 Örnsberg, Blackeberg och Medborgarplatsen.

Arrangörerna vill se en omstart under Coronakrisen som:

Sätter människor och miljö främst. Prioritera stimulansåtgärder som snabbt skapar fler arbetstillfällen inom hållbara framtidssektorer. Inför skyddsnät och åtgärder för att hjälpa människor skola om sig och snabbt komma in i arbete inom framtidsbranscher. Säkra biologisk mångfald. Behåll kolsänkan i skog och mark genom att gå över till ett hållbart kontinuitetsskogsbruk.

Lämnar fossilekonomin. Se till att alla de finansiella stimulanser som nu rullas ut bidrar till att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s globala hållbarhetsmål. Ta bort fossila subventioner och skattelättnader för fossil energi. Upphör med all offentlig finansiering av – eller investering i – fossil verksamhet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>