Boken “Tunnbrödet – en läcker historia” prisas i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 och Gourmand Awards
Hem FOOD Boken “Tunnbrödet – en läcker historia” prisas i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 och Gourmand Awards

Boken “Tunnbrödet – en läcker historia” prisas i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 och Gourmand Awards

Publicerat av: Redaktionen

Under torsdagskvällen utsågs “Tunnbrödet – en läcker historia” till bästa Matbrödslitteratur i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2019.

Dessutom prisas boken av internationella Gourmand Awards som bästa svenska matlitteratur i kategorin Cultural Heritage.

”Tunnbrödet – en läcker historia” är framtagen av Tunnbrödsakademin med stöd av Polarbrödsgruppen. Boken släpptes i maj i år och fick ett varmt mottagande. Det är det första verket som berättar om Sveriges tunnbrödskultur, från Karesuando i Lappland till Malmö i Skåne. Den skildrar tunnbrödskulturens utveckling från 1500-talet och framåt. Tunnbrödets plats i svensk måltidskultur i dag gestaltas genom möten med tunnbrödsbagare i hela landet. Lokala tunnbrödsvarianter som tuttul, ljusugnsbröd, kavelgris och gáhkku presenteras och läsaren får handfasta råd om hur man kan baka och avnjuta sitt tunnbröd komplett med recept och beskrivningar.

Boken “Tunnbrödet – en läcker historia” prisas i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019 och Gourmand Awards

Anki Berg och Marcus Bodin har skapat Tunnbrödsboken. Foto:Johan Gunséus

Författarna Anki Berg och Marcus Bodin fanns under torsdagskvällen på plats i Sveriges Radios lokaler i Stockholm och tog emot utmärkelsen i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019. Priset som syftar till att lyfta svensk måltidslitteratur delas ut av Måltidsakademien. “Tunnbrödet – en läcker historia” vann första pris i kategorin Matbröd som innefattar all litteratur innehållandes recept på hårt bröd, kuvertbröd, matbröd, skorpor, med mera. Juryns motivering löd: Imponerande med en så tjock bok om vårt tunnaste bröd! Men här finns allt från tunnbrödets kulturhistoria till läckra recept, där Tunnbrödsakademin i text, foton, teckningar och recept främjar en av våra kulturhistoriskt mest spännande brödsorter.

– Vi är oerhört stolta och hedrade över utmärkelsen. Med boken vill vi skildra vilken måltidsskatt som tunnbrödet är. Tunnbrödskulturen är så rik, spännande och levande. Vi hoppas att priset kan få ännu fler att upptäcka, baka och äta tunnbröd, säger Anki Berg, bokens huvudförfattare.

Under en och samma vecka prisas boken både nationellt och internationellt som bästa svenska måltidslitteratur i sitt slag av såväl Måltidsakademien som Gourmand International. I Gourmand Awards tävlar nu “Tunnbrödet – En läcker historia” om priset som världens bästa måltidslitteratur i kategorin “Cultural Heritage”.

– Det har varit en väldigt speciell vecka med två så prestigefyllda utmärkelser. Tunnbrödet är en unik delikatess som vi ska vara stolta över och som borde serveras på Nobelmiddagen – varje år, säger Marcus Bodin, medförfattare och redaktör till boken.

Förordet till ”Tunnbrödet – en läcker historia” är skrivet av bagar- och konditormästaren Jan Hedh som gläds åt utmärkelserna.

– Jag tycker det känns jätteroligt med priserna för den här tunnbrödsboken fyller ett tomrum i den gastronomiska litteraturen om bröd på ett väldigt bra sätt, säger Jan Hedh. Tunnbröd har en viktig funktion i svensk mathållning. Hårt tunnbröd kan man alltid ha tillgängligt för att äta och brödet kan användas på så många olika sätt i gastronomin.

”Tunnbrödet – en läcker historia” finns tillgänglig via nätbokhandlarna Adlibris och Bokus samt hos utvalda lokala återförsäljare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>