Cyberkriminella manipulerar verkligheten och blir allt bättre på riktade attacker
Hem SÄKERHET Cyberkriminella manipulerar verkligheten och blir allt bättre på riktade attacker

Cyberkriminella manipulerar verkligheten och blir allt bättre på riktade attacker

Publicerat av: Redaktionen

VMware presenterar för sjunde året i rad rapporten Global Incident Response Threat Report.

Rapporten analyserar hur dagens cyberkriminella manipulerar verkligheten för att omforma hoten i det digitala landskapet.

Rapporten visar bland annat en dramatisk ökning av attacker där kriminella använder avancerade metoder för att genomföra sofistikerade och riktade attacker via så kallade business communications compromise (BCC), manipulering av tidsstämplar och samarbeten grupper emellan som gör det möjligt att skräddarsy angrepp för ökad effektivitet.

Cyberkriminella manipulerar verkligheten och blir allt bättre på riktade attacker

Cyberkriminella manipulerar verkligheten och blir allt bättre på riktade attacker

Rapporten visar även att en majoritet av IT-säkerhetsteamen brottas med stress och psykiska problem på grund av ökad press på jobbet. 51 procent av respondenterna uppger att de känt sig extremt stressade eller utbrända under det senaste året och 65 procent har till och med övervägt att säga upp sig från sitt nuvarande arbete.

‒ Utbrändhet är ett stort problem hos IT-säkerhetsteam, som hanterar en ökande arbetsbörda i en fortfarande till stor del abstrakt miljö, säger Rick McElroy, Principal Cybersecurity Strategist, VMware. Resultatet i den här rapporten understryker ytterligare hur viktigt det är att bygga starka team och ge enskilda personer möjlighet att ta ”mentala hälsodagar” eller andra initiativ som syftar till att vårda anställdas välmående och utveckling.

I rapporten framkommer även att:

  • Kopplingen mellan stater och cyberkriminalitet skruvar upp hotbilden och hur man utnyttjar sårbarheter: Ett exempel är att bland de som stött på eller utsatts för ransomware-attacker det senaste året uppger 64 procent att man sett att attacker har utförts genom ett samarbete mellan olika cyberkriminella grupper.
  • Avancerade metoder och teknik används för mer riktade och skadliga attacker: Rapporten visar att bland de som drabbats av riktade attacker var över 50 procent av dessa integritetskränkande. Övergången till distansarbete har även lett till att 32 procent av de svarande upplevt intrång som utnyttjade företags kommunikationsplattformar för att röra sig fritt inuti nätverket och på så vis utföra sofistikerade attacker.
  • Molnsäkerhet toppar företags säkerhetsprioriteringar till följd av ökade molnkapningar: Som ett resultat av den snabba omställningen till molnlösningar som föranletts av pandemin har cyberkriminella fortsatt utnyttja dessa miljöer. Nästan hälften, 43 procent, uppger att över en tredjedel av attackerna de drabbats av det senaste året var riktade mot molnet, och 22 procent säger att över hälften var det.  På grund av detta uppger 6 av 10 att implementering av förbättrade verktyg för molnsäkerhet är högsta prioritet framöver.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>