Datia vill hjälpa privatpersoner att investera hållbart
Hem EKONOMI Datia vill hjälpa privatpersoner att investera hållbart

Datia vill hjälpa privatpersoner att investera hållbart

Publicerat av: Redaktionen
Datia vill hjälpa privatpersoner att investera hållbart

Manne Larsson och Juan Manuel Serruya, grundare av Datia

Idag lanseras Datia, appen som vill hjälpa privatpersoner att investera hållbart. “Hållbarhet och avkastning behöver inte vara motsatser” säger Juan Manuel Serruya, medgrundare och VD på Datia.

En studie från Världsnaturfonden visar att svenska aktiefonder har investerat över 37 miljarder kronor i de 200 bolag med högst koldioxidutsläpp i världen, och 70 procent av aktiefonderna investerar i olje- och kolbolag.

– De flesta småsparare har ingen aning om vilket typ av företag som deras pengar investeras i. Många anstränger sig för ställa om till en mer hållbar livsstil men sparande glöms ofta bort. Att placera sina pengar i hållbara alternativ är ett av de mest kraftfulla val man kan göra för att minska sitt klimatavtryck, säger Manne Larsson, medgrundare av Datia.

Med hjälp av Datia kan privatpersoner enkelt se hur deras aktier och fonder påverkar miljön genom parametrar som koldioxidutsläpp, vattenanvändning och avfall. Användarna kan även se hur deras sparande påverkar samhället genom information om exempelvis jämställdhet, arbetsförhållanden och efterlevnad av mänskliga rättigheter.

– 80 procent av alla svenskar äger fonder utöver sin premiepension. Idag är det otroligt komplext och svårt att förstå hur vi väljer att placera våra sparpengar påverkar samhället och planeten. Vi vill göra det enkelt för alla att ta ekonomiskt kloka beslut utan att behöva tumma på sina värderingar, säger Manne Larsson.

Bakom tjänsten står Manne Larsson och Juan Manuel Serruya. Manne jobbade tidigare som investerare på EQT Ventures och Juan kommer närmast från Spotify, där han var ingenjörschef på New York-kontoret.

– Ett vanligt missförstånd är att avkastning och hållbarhet är motsatser, så behöver det inte vara. Det finns flera studier som visar att bolag som överpresterar i hållbarhet också presterar bättre finansiellt, säger Juan Manuel Serruya, medgrundare och VD på Datia.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>