Hem EKONOMI Starka flöden trots ett annorlunda år

Starka flöden trots ett annorlunda år

Publicerat av: Redaktionen
Starka flöden trots ett annorlunda år 2

Åsa Wallenberg, VD SPP Fonder ”Effekterna av COVID 19 har varit många och vi har fortfarande inte sett alla konsekvenser av pandemin. Både personliga och samhälleliga tragedier har varit många och vi har ett mycket viktigt arbete framför oss”.

Trots ett speciellt och i många avseende omtumlande år har SPP Fonder haft nettoflöden på knappt 22 mdkr ackumulerat 2020, vilket är näst högst i den svenska fondmarknaden. Flödena tillsammans med en god marknadsutveckling under året ger en förvaltad volym på drygt 278 mdkr, motsvarande en marknadsandel på knappt 4,9%.

– Effekterna av COVID 19 har varit många och vi har fortfarande inte sett alla konsekvenser av pandemin. Både personliga och samhälleliga tragedier har varit många och vi har ett mycket viktigt arbete framför oss att gemensamt verka för en rejäl nystart. Vi har genom pandemin bevisat att vi kan stanna upp och styra resurser åt rätt håll, visat att vi kan ta svåra beslut snabbt. Min förhoppning är därför att den handlingskraft vi sett globalt under pandemin ska vara en katalysator för att stärka den gröna omställningen och bidra till en kraftfull hållbar nystart. Vi går ödmjukt in i 2021 men är stolta över vad vi åstadkommit under året trots de annorlunda omständigheterna vi verkat under, säger Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder.

Aktiv vs passiv
Under året har debatten mellan aktivt och passivt förvaltade fonder diskuterats flitigt, bland annat menade några att passivt förvaltade fonder skulle brista i sitt ägaransvar.

– Här är vi så klart helt oeniga och menar. Det handlar inte om förvaltningsformen utan om kvalitén i förvaltningen och om du är en aktiv och ansvarsfull ägare eller inte. Båda fondtyperna fyller viktiga funktioner på marknaden och är viktiga komponenter i en sparportfölj.

– För att få till en kraftfull grön omställning krävs att vi inte bara applicerar hållbarhet på spetsfonder utan att vi tar vårt ansvar och arbetar med det breda kapitalet. Där har indexnära fonder en nyckelroll att spela.

Bäst i Europa på hållbarhet
I juni presenterade Morningstar en jämförelse av de 100 största fondföretagen i Europa, som visade att SPP Fonder var det fondbolag med högst andel fonder med höga hållbarhetsbetyg. Även de andra svenska fondbolagen låg bra till, men i topp med 71 procent av fonderna som hade 4 eller 5 glober låg SPP Fonder.

– Hållbara fonder har dessutom i COVID-krisen visat sig vara mer motståndskraftiga än traditionella fonder vilket stärker tesen om att hållbart sparande är bra för både världen och plånboken. Inte bara på lång sikt utan även kort och under turbulenta förhållanden. Några av våra egna fonder har presterat särskilt bra, inte minst SPP Global Solutions som jag gärna lyfter fram.

SPP Grön obligationsfond närmre 7 miljarder
2015 lanserade SPP Fonder (ev. en av) världens första gröna obligationsfonder. Fem år senare uppgår fonden till närmre 7 miljarder och har banat vägen för en helt ny marknad. SPP Fonder har också har etablerat sig internationellt som en ledande aktör på området med fondens förvaltare Helena Lindahl i spetsen. Fonden har öppnat upp den gröna obligationsmarknaden för både institutionella investerare och privatpersoner som vil bidra till den gröna omställningen och göra en tydlig markering med sitt sparande.

Mer blå investeringar
I början av oktober lanserade den Nordiska Investeringsbanken en ny femårig blå obligation. Obligationen är på 1,5 miljarder kronor och investeringarna ska gå till skydd och bevarande av vattenmiljöer i Östersjöregionen. SPP Fonder/Storebrand Kapitalförvaltning deltog även i denna i denna andra investeringsrunda. Obligationen har en trippel-A rating av Standard and Poor’s respektive Moody’s samt följer riktlinjerna för Green Bond Principles.

Fondlanseringar 2020
Under året har vi även lanserat två fonder SPP Sverige Småbolag Plus och SPP High Yield Obligationsfond.

– Båda fonderna är efterfrågade komplement till vår befintliga fondpalett, avslutar Åsa.

Utmärkelser 2020
SPP Fonder utses till Årets Fondbolag 2019 av Privata Affärer
Två av SPP Fonders fonder toppar europeisk klimatranking
SPP Fonder är årets fondbolag enligt Söderberg & Partners
SPP Fonder Bästa Räntehus enligt Morningstar

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida utveckling. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. En fond med riskklass 6-7 kan på grund av sin sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder minska och öka kraftigt i värde. På sppfonder.se hittar du faktablad och informationsbroschyrer. Alla våra fonder förvaltas enligt en hållbarhetsstrategi som bygger på metoderna Välja in, Välja bort och Påverka, för mer information se sppfonder.se/hallbarhet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>