Den ikoniska stadsarmaturen lanseras i nytt material som minskar koldioxidutsläppen
Hem TEKNIK Den ikoniska stadsarmaturen lanseras i nytt material som minskar koldioxidutsläppen

Den ikoniska stadsarmaturen lanseras i nytt material som minskar koldioxidutsläppen

Publicerat av: Redaktionen

Signify (Euronext: LIGHT), världsledande inom belysning, har förnyat produktionen av den klassiska stadsarmaturen, Copenhagen, som nu har lägre koldioxidutsläpp.

Redan från och med årsskiftet kommer armaturhuset att tillverkas i Bio-PE (polyeten), ett växtbaserat material med lägre koldioxidutsläpp som inte kompromissar med hållbarheten, utseendet eller funktionsförmågan.

Den klassiska stadsarmaturen med de välkända runda formerna som finns i många svenska städer kommer från och med årsskiftet gradvis att byta till ett armaturhus tillverkat av Bio-PE-plast och därmed minska sitt koldioxidutsläpp.

Den ikoniska stadsarmaturen lanseras i nytt material som minskar koldioxidutsläppen

Signify har genomfört en LCA (Life Cycle Assessment) för de material som används i armaturen. Traditionell PE (polyeten) tillverkas av råolja, och varje ton plast bidrar med två ton CO2 till koldioxidutsläppet. Vid produktion av Bio-PE får man istället ett negativt koldioxidutsläpp på 3 ton för varje ton plast som produceras. Det innebär att koldioxidutsläppen per producerad Copenhagen-armatur minskar avsevärt när man byter material i armaturhuset från PE till Bio-PE. Jämfört med klassiska stadsarmaturer, där armaturhuset är tillverkat av aluminium, sparar man mer än 50% koldioxid per armatur i materialförbrukning.

Och enligt Signify påverkar inte tillverkningsmetoden med Bio-PE utseendet eller hållbarheten:

”PE-plast är ett av de mest använda plastmaterialen i världen och har en mängd olika användningsområden. PE tillverkas genom polymerisering av gasen etylen. Etylen kommer antingen från olja eller från biomaterial. Slutprodukterna är dock kemiskt identiska”, säger Tim Jensen, Plant Manager på Signifys fabrik i Hedehusene, Danmark, och fortsätter:

”PE kännetecknas av att det är extremt starkt och motståndskraftigt mot solens UV-strålar. Därför var det ett naturligt val för oss att byta till Bio-PE vid utvecklingen av Copenhagen-armaturen. Dessutom är plast ett bra alternativ eftersom det inte korroderar av salt.”

Klassisk design möter ny teknik

Armaturen designades av Köpenhamns stadsarkitekt på 1970-talet och tillverkas i en liten fabrik i Hedehusene, Danmark, som ägs av Signify. Den har inte ändrat design sedan den lanserades, men materialvalet har förändrats några gånger under åren och nu återigen.

Genom åren har många olika varianter och storlekar skapats. Just nu hänger det över 300 000 av dessa klassiska armaturer i Danmark, och det finns hela 1 200 varianter av Copenhagen-armaturen – från den lilla med 25 cm i diameter till den gigantiska 1,2 meter. Även tekniskt har armaturen förändrats under årens lopp i takt med att ny teknik har utvecklats. Framför allt har övergången till LED haft en positiv inverkan på energieffektiviteten, eftersom LED-tekniken har betydligt lägre energiförbrukning jämfört med äldre konventionell belysningsteknik[5].  ”Det vi tittar på nu är att utrusta stadsarmaturerna med 5G-sändare, vilket kommer att öppna helt nya möjligheter för tillgänglighet, anpassning och smart belysning”, säger Tim Jensen.

Signify har planer på att från årsskiftet successivt övergå till att ha armaturhus tillverkade av Bio-PE i de nya Copenhagen armaturerna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>