Hem NYHETER Digitalisering i tidiga skeden hjälper oss ta hållbara beslut.

Digitalisering i tidiga skeden hjälper oss ta hållbara beslut.

Publicerat av: Redaktionen

Digitalisering i tidiga skeden hjälper oss ta hållbara beslut. 3

Nu lanseras BeDOT, Building Early-stage Design Optimisation Tool, ett digitalt verktyg för beslut i tidiga skeden.

BeDOT är utvecklat av Bengt Dahlgren som genom samtal med flera aktörer i branschen besvarat frågeställningen: ’Hur tar vi hållbara beslut i byggprojektens tidiga skeden?’ BeDOT hjälper oss att i tidiga skeden att få en uppfattning om hur de val vi gör påverkar möjligheten att nå de krav som exempelvis certifieringar eller myndigheter ställer. Utmaningen är att tidiga skeden ofta har en låg detaljnivå, men att beslut som tas här påverkar hela byggprocessen. Genom att kunna utvärdera flera olika val och dess påverkan skapas en större möjlighet att ta underbyggda beslut som är hållbara.

”Vi vill få samhällsbyggnadsbranschen att ta mer hållbara beslut. Därför tog vi ett steg utanför vår komfortzon genom att bygga beslutsstödet BeDOT, ett webverktyg för analys i tidiga skeden. Vi har skapat nya kontakter, slipat våra förmågor och lyckats utveckla något som vi bara fantiserade om för nio månader sedan. Nu vill vi erbjuda användare att testa verktyget för att stötta deras processer.” säger Linda Wäppling, innovations- och projektledare.

BeDOT släpps nu i en första version, med analys av dagsljus på fasad. Framöver ser vi att BeDOT kan fungera som ett mångfacetterat beslutsstöd, som tar hänsyn inte bara till dagsljus, utan även till klimatpåverkan av materialval, energi och andra aspekter som kan uppskattas för att göra skillnad redan i ett tidigt skede.

”Nu är BeDOT i en fas där vi börjar få värdefull användarfeedback för att kunna utveckla verktyget att göra maximal nytta för våra kunder. Vi vill gärna att fler testar verktyget, så har du projekt i ett tidigt skede hör av dig till oss!” säger Linda Wäppling

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>