Så blir du vegan på en månad – Djurens Rätt guidar under Veganuari
Hem FOOD Så blir du vegan på en månad – Djurens Rätt guidar under Veganuari

Så blir du vegan på en månad – Djurens Rätt guidar under Veganuari

Publicerat av: Redaktionen

Att äta veganskt är krångligt, dyrt och man blir inte mätt. Eller?

Med Veganuari vill Djurens Rätt uppmuntra personer att starta det nya året med en utmaning: att äta veganskt under en månad.

Till sin hjälp får deltagarna mail varje dag med bland annat recept, produkttips och uppmuntrande ord för att klara 31 dagar som vegan.

Så blir du vegan på en månad – Djurens Rätt guidar under Veganuari

Konceptet Veganuari startade i Storbritannien 2014 och antalet deltagare har ökat för varje år. Hittills har över en halv miljon människor världen över deltagit i Veganuari – och Djurens Rätts förhoppning är stor att antalet deltagare kommer att bli högt även denna gång.

– Att äta veganskt är bättre både för klimatet och för djuren. Genom att prova under en avgränsad tid kan det vara lättare att ta sig an utmaningen att ändra sina matvanor, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

I år har initiativet även 16 svenska ambassadörer varav Mattias Kristiansson, kokboksförfattare och grundare av Vegomagasinet, är en av dem.

– Du kommer bli gladchockad över hur mycket god mat det finns där ute. Alla texturer, färger, nya smaker, tillagningssätt, rätter – allt! Det är mindblowing, svarar Mattias Kristiansson på frågan om varför man borde prova Veganuari.

Dagliga mail som hjälp på vägen

Den som anmäler sig till Veganuari får ett mail om dagen med recept, näringslära, inköpslistor och veckomenyer.

– Vi har ett brett innehåll så att recepten och veckomenyerna passar både den som vill laga mat från grunden och den som vill göra det lite enklare med färdiga alternativ. Vi tipsar även om restauranger som serverar veganskt, och hur du enkelt kan välja vego på resande fot. Sådant som många brukar fråga efter helt enkelt! förklarar Francesca Vilches.

Utmaningen startar den 1 januari men redan nu går det bra att anmäla sig. Det kostar ingenting att vara med – förutom engagemang och vilja att prova något nytt. .

– Att anta Veganuari-utmaningen är ett perfekt nyårslöfte för den som vill få lite hjälp på traven med att få in mer vego i vardagen, säger Francesca Vilches.

Om Veganuari

  • Startade 2014 i Storbritannien av organisationen Veganuary
  • Arrangerades i Sverige första gången 2018 av Djurens Rätt
  • Deltagare från nästan 160 länder har varit med i den globala kampanjen
  • Svenska ambassadörer för kampanjen är bland andra Sanna Bråding, Gustav Johansson, Mattias Kristiansson och Therese Zätterqvist.
  • Utmaningen är gratis att delta i och varje dag, med start 1 januari, får deltagarna ett mail med recept, tips och inspiration

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>