Electrolux presenterar “Food for Thought”
Hem CIRKULÄR EKONOMI Electrolux presenterar “Food for Thought”

Electrolux presenterar “Food for Thought”

Publicerat av: Redaktionen

Varje år slängs en tredjedel av all mat som produceras i världen – det motsvarar ofattbara 1,3 miljarder ton mat till värde av cirka 1 biljon dollar.

I en undersökning som Electrolux genomfört framkommer det att 88% av alla skandinaver anser att samhället behöver ta ett större ansvar för matsvinnet, samtidigt som endast 55% erkänner sig själva som en del av problemet, främst en konsekvens av otillräcklig kunskap och brist på tid.

I den exklusiva samlingsutställningen “Food for Thought” kurerad av Jonas Kleerup och Lina Aastrup, utforskar Electrolux möjligheten att känslomässigt öppna människors medvetande om det globala matsvinnet genom konst. Kan konsten överbrygga gapet mellan vilja och agerande? Medverkande konstnärer är Bigert & Bergström, Anne Duk Hee Jordan & Pauline Doutreluingne, Maisie Cousins, Alicja Rogalska, Uli Westphal, Malin Molin, Kultivator samt Karl Grandin & Gustav Karlsson Frost.

“Samtidskonst är ett alternativt sätt att bearbeta och presentera idéer och problem. Konst väcker frågor och låter betraktaren vara den som avgör berättandet. Med utställningen vill vi genom olika konstformer och konstnärer skildra en helhet som pekar på ett ifrågasättande av matsvinn och konsumtion”, säger Jonas Kleerup, ansvarig kurator.

Electrolux presenterar “Food for Thought”Utställningen är ett nordiskt initiativ i samarbete med Electrolux Food Foundation, en oberoende icke vinstdrivande stiftelse grundad 2016, vars fokus är att inspirera till ett hållbart sätt att hantera och konsumera mat, med målet att göra hållbar konsumtion och matlagning det föredragna valet år 2030.

“För att leva hållbart behöver vi utbildas och inspireras. Matfrågan är komplex och verkligheten kan vara obegriplig att ta in. Genom att medvetandegöra genom konst hoppas vi väcka människor emotionellt till att börja agera och ta ansvar”, säger Ingrid Mellstig, Head of Electrolux Food Foundation.

Electrolux Food Foundation arbetar mot 2030-målet med ett flertal olika initiativ. Bland annat genom att undervisa över 40 000 barn i hållbar mathantering i projektet “Food Heroes”, utbildat 3 000 blivande kockar i hållbar matlagning samt arbetstränat 400 jobbsökande kvinnor tillsammans med Yalla Rinekby, lansera plattformen Replate.com i samarbete med Worldchefs och AIESEC, samt donera minst 3 miljoner måltider till människor i nöd tillsammans med Röda Korset, nu senast genom en stor insats till afghanska familjer.

“Food for Thought” öppnar den 4 november i konsthallen på Sergelgatan 16, och är öppen för allmänheten 5–7 november.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>