Storsatsning på ergonomi och användarvänlighet – Electrolux Professional värnar om det hållbara arbetslivet
Hem ELEKTRONIK Storsatsning på ergonomi och användarvänlighet – Electrolux Professional värnar om det hållbara arbetslivet

Storsatsning på ergonomi och användarvänlighet – Electrolux Professional värnar om det hållbara arbetslivet

Publicerat av: Redaktionen

Storsatsning på ergonomi och användarvänlighet – Electrolux Professional värnar om det hållbara arbetslivet

Allt fler företag arbetar intensivt med arbetsmiljöfrågor, där medarbetarnas välmående står högt på agendan.

Marknaden efterfrågar ett bredare utbud av ergonomiska och användarvänliga produkter och Electrolux Professional har lyssnat. Den senaste kökslösningen SkyLine Cook&Chill och tvättserien Line 6000 är framtagna med användaren i fokus, för att bidra till ett mer hållbart arbetsliv.

Långt innan Electrolux Professional lanserade den nya kökslösningen SkyLine Cook&Chill och tvättserien Line 6000 pågick en gedigen testprocess i fabriken i Italien. Man lät kockar arbeta med olika ugnar för att se vilka eventuella ergonomiska och funktionella brister de hade. Utifrån resultatet av testerna skapades sedan SkyLine Cook&Chill-lösning och Line 6000 tvättserie. För att säkerställa ergonomin och användarvänligheten på de nya produkterna utförde Electrolux Professionals oberoende partner Ergocert dessutom ett antal avancerade tester, som slutligen mynnade ut i en 4-stjärning ergonomicertifiering. För att tilldelas certifieringen av Ergocert krävs det att produkterna har tagits fram med slutanvändaren i fokus (Human Center Design). SkyLine Cook&Chill-lösning och Line 6000 kan stoltsera med att vara den första och enda ugnen respektive tvättserien i världen att erhålla denna 4-stjärniga ergonomicertifiering.

– För att kunna ta fram så ergonomiska och användarvänliga produkter som möjligt måste man verkligen se till användarnas bästa. Ska en person stå i ett kök eller tvätteri 8 timmar per dag, 40 timmar i veckan – då måste också maskinerna vara anpassade för dem. De måste kunna utföra sina arbetsuppgifter på ett hållbart sätt. Certifieringen är ett fantastiskt bevis på att våra produkter håller hög kvalitet, säger Christine Gustavsson, ansvarig för ergonomi och användbarhet inom gruppen Experience Design på Electrolux Professional.

Ergonomi viktig nyckel i köket

Fredrik Andersson är lagledare för det Svenska Kocklandslaget och har arbetat många timmar i Framtidens Kök på Electrolux Professionals huvudkontor i Stockholm. Kockarna är nu välbekanta med den senaste kökslösningen SkyLine Cook&Chill. Fredrik Andersson menar att ergonomi och användarvänlighet kommer högt upp på önskelistan, tillsammans med enkla funktioner, när man väljer köksutrustning idag och att allt fler arbetsgivare i branschen har insett vikten av att ge personalen ett hållbart arbetsliv.

– Vi kommer att se betydligt mer av detta i framtiden eftersom medvetenheten kring ergonomi hela tiden ökar. Att arbeta med SkyLine Cook&Chill är enkelt, där ugnshandtaget är min personliga favorit. Man kan smidigt öppna och stänga ugnsdörren tack vare de v-formade handtagen, även med armen eller armbågen. Snabba val gör det också enkelt att ställa in ugnen, utan att behöva trycka på massor av knappar. Det är viktigt att skona rygg, axlar och armar och sedan vi började använda produkterna har kockarna märkt en avsevärd förbättring, säger Fredrik Andersson.

Hållbart för framtiden

För att göra den nya tvättserien, som innehåller både tvättmaskiner och torktumlare, så användarfokuserad som möjligt har bland annat tvättmedelsfacket flyttats från toppen till framsidan och luddfiltret är enkelt att dra ut och göra rent. Dessutom är användargränssnittet helt nytt och kan skräddarsys efter behov, allt för att användaren ska få ett så problemfritt arbetsliv som möjligt. Målet är nu att alla framtida produkter ska tilldelas den 4-stjärniga certifieringen. Christine Gustavsson har arbetat på Electrolux Professional i 25 år och i sin nuvarande roll som ansvarig för ergonomi och användbarhet har hon varit ytterst delaktig i att alla nya produktlinjer som tas fram ska vara så användarvänliga som möjligt.

– Att få vara med på den här resan som vi gör nu är något som jag drömt om länge. Jag är övertygad om att vi nu kommer att accelerera och ta detta ännu fler steg. Att ha ergonomiska och användarvänliga produkter är något som gynnar alla, avslutar Christine Gustavsson.

Fakta om ergonomicertifieringen:

  • Användandet av produkterna ska inte ska leda till belastnings- eller förslitningsskador.
  • Alla användare ska kunna förstå funktionerna så att eventuella misstag kan undvikas och att produktiviteten kan vara så hög som möjligt.
  • Produkterna ska vara säkra för både människa och miljö.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>