Elgiganten och Otovo ger svenskar möjligheten att producera egen el
Hem TEKNIK Elgiganten och Otovo ger svenskar möjligheten att producera egen el

Elgiganten och Otovo ger svenskar möjligheten att producera egen el

Publicerat av: Redaktionen

Ända sedan Elgiganten började sälja tvättmaskiner i Norge år 1962, har bolaget som idag är den största hemelektronikkedjan i Norden försett svenska hem med de senaste inom hemelektronik.

Nu ska Elgiganten, tillsammans med det norska framgångsföretaget Otovo, ge svenska hushåll möjlighet att producera egen, hållbar el.

Genom Otovo kan Elgigantens kunder nu få kompletta solceller på taket. Beroende på storlek och ljusförhållanden kan dessa solceller producera tillräckligt med ström för att ladda en elbil samt möta ett helt hushålls energibehov. Otovo är de snabbaste växande solcellsföretaget i Sverige, som har gått från noll till mer än 20 procent marknadsandel på ett år.

– Vi har länge sålt energieffektiva produkter, men att våra kunder nu har möjlighet att producera sin egen el och därmed bidra till ett mer hållbart samhälle tycker vi är extra roligt, säger Niclas Eriksson, VD för Elgiganten

En modern solcellsanläggning på en svensk medelstort villa kostar vanligen cirka 100 000 kronor fullt monterad, denna summan beror dock på takets storlek och hur komplicerat det är att installera anläggningen. Med dagens elpris beräknas hela anläggningen vara betald inom loppet av 8–10 år. Förutom besparingarna på elräkningen kan man även ansöka om ett statligt investeringsstöd på upp till 20 procent av de totala beloppet.

Elgiganten och Otovo ger svenskar möjligheten att producera egen el

– Som marknadsledare känns det självklart att vi ska vara i framkant och förenkla övergången till miljövänlig, grön el i svenska hem. Vår målsättning är att erbjuda våra kunder allt de önskar och har behov av när det kommer till teknik och vi vill inom ramen av ett hållbart samhälle också göra de mest klimatsmarta och miljövänliga lösningarna lättillgängliga för kunderna, säger Niclas Eriksson.

Att ha solceller på taket av sin villa var tidigare främst för entusiaster och hobbyingenjörer, de moderna solcellssystemen är däremot relativt enkla att installera. Från beställningen till att anläggningen är klar tar inte Otovos installatörer mer än 4–8 veckor. När solceller producerar mer el än vad hushållet konsumerar, går överskottsmängden ut online och köps till marknadspris av lokala elleverantörer. När solen inte lyser och mindre el produceras får hushållet ström precis som vanligt. Allt går automatiskt, utan att husägaren måste tänka på någonting.

Den mörka vintern är inget hinder

Enligt Otovos VD Babak Tighnavard är det nordiska klimatet inget hinder för att utrusta ett hus med solceller.

– Sverige är inte det land med flest soliga dagar, men vi har lika många soltimmar som till exempel Berlin. Solcellernas effektivitet är i stor utsträckning beroende på ljusets styrka, vilket beror på både säsong och tid på dagen. I den klara luften i norr skiner solen starkare och står högre på himlen under längre perioder än i söder. Naturligtvis kommer mer el att produceras på sommaren än på vintern, men det kalla svenska klimatet kommer att fungera som en styrka för elproduktion eftersom låga temperaturer är fördelaktigt för prestanda. När större mängder snö kommer är det lågproduktion av el, men panelens mörka yta och sneda position kommer förhindra att den första snön lägger sig, säger Babak Tighnavard

Fler och fler hushåll i Sverige utnyttjar möjligheten att producera sin egen el. I april fastställde regeringen att 2019 års vårbudget för solcellsbidraget ska öka med 300 miljoner kronor på grund av det ökade antalet ansökningar om investeringsstöd. Detta gör att allt fler kan få bidrag vid installation av solceller.

Nu hoppas både Elgiganten, Otovo och alla svenska hushåll med solceller på taket att sommaren blir både lång och solig.

Om Otovo:

Otovo startade sin verksamhet 2016 av Andreas Thorsheim, Simen Fure Jørgensen, Lars Syse Christiansen och Andreas Bentzen. Samma år blev företaget marknadsledande i försäljning av solceller till privata hem i Norge. Under 2018 lanserades solcellerna i Sverige.

I dag har Otovo anställda i både Norge och Sverige som jobbar med försäljning, konfiguration och utveckling. Alla arbetar för att göra det enkelt för dig som konsument att skaffa solceller till ditt tak.

Läs mer och se om du kan få solceller på ditt tak på Elgiganten.se:https://www.elgiganten.se/cms/otovo-solcellspanel/otovo-solcellspanel-producera-el-pa-taket/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>