Experter om “grön skatteväxling” i praktiken
Hem CIRKULÄR EKONOMI Experter om “grön skatteväxling” i praktiken

Experter om “grön skatteväxling” i praktiken

Publicerat av: Redaktionen

Experter om “grön skatteväxling” i praktiken

Idén bakom grön skatteväxling är enkel, men i praktiken har det visat sig svårt att genomföra.

Därför lanserar Fores antologin Växla upp! 12 inspirerande bidrag för en bättre grön skatteväxling, där tolv forskare och tunga intressenter ger sina förslag på hur en grön skatteväxling kan se ut i praktiken.

Enligt Januariavtalet ska den gröna skatteväxlingen omfatta cirka 15 miljarder kronor och kombinerar beskattning av miljö- och klimatskadliga aktiviteter med sänkta skatter och investeringar i sådant som är samhällsnyttigt. Nu vill Fores inspirera politiken till en bättre grön skatteväxling.

– Grön skatteväxling där ”förorenaren betalar” är idag en okontroversiell strategi som snarast bör omsättas i praktiken. Antologin går bort ifrån att diskutera konceptet och ger istället konkreta förslag på hur grön skatteväxling kan genomföras i praktiken. Antologin bör ses som en handbok för både politiker, ekonomer och klimatexperter som jobbar för att minska Sveriges utsläpp med marknadsmässiga medel, säger Ruben Henriksson, assisterande klimatprogramchef på Fores och redaktör för publikationen.

Publikationens tolv förslag fokuserar på transportsektorn, subventioner av fossila bränslen och energisektorn, industrins roll samt en rad andra åtgärder, som markskatt och en höjd koldioxidskatt. Dessa kompletteras med förslag på samhällsnyttiga åtgärder såsom utveckling av grön teknik och sänkt skatt på arbete. En röd tråd är avskaffandet av fossila subventioner.

– Att ta bort fossila subventioner är optimalt i dagsläget då det låga oljepriset gör att det inte känns lika hårt i plånboken för dem som nyttjar subventionerna. Det är rätt tid för en sådan grön skatteväxling då den gynnar klimatet samtidigt som den ger ett temporärt tillskott till statskassan i en tid då det behövs, säger Mette Kahlin McVeigh, Klimatprogramchef, Fores.

Se lanseringen live här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>