Hem LIVSSTIL Fem tips på hur du handlar hållbart i mellandagarna

Fem tips på hur du handlar hållbart i mellandagarna

Publicerat av: Redaktionen

Fem tips på hur du handlar hållbart i mellandagarna 3

En ny undersökning visar att två av tre konsumenter tänker på klimatet när det handlar. Under mellandags- och januarirean har Matsmart listat fem tips på hur du kan shoppa mer klimatvänligt.

I reatider är det lätt att känna konsumtionsstress och lätt klimatångest. Men det går att fynda mer klimatvänligt, dessutom är det många konsumenter som tänker på klimatet när de handlar.

– Två av tre konsumenter uppger att de tänker på klimatet när de handlar*. Att rädda produkter som du vet skulle ha slängts helt i onödan är ett utmärkt exempel på hållbar konsumtion. Det är fullt möjligt att fynda på ett hållbart sätt, istället för att göra ogenomtänkta eller överflödiga köp, säger Josefin Fridstrand.

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas- året om. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Nu hoppas de att fler tar med sig hållbarhetstänket under reorna.

– Att leverantörer rear ut ett eventuellt överskott av produkter är i sig inget dåligt. Samtidigt så överproduceras det idag på en nivå som gör att många branscher inte blir av med alla sina produkter- trots stora reor. Dessutom är det ett omfattande problem att fullt användbara produkter med mindre defekter inte ens hamnar på reorna utan slängs direkt, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.

Fem tips på hur du kan shoppa mer hållbart:

1 Fynda produkter som annars skulle slängts. Varje år slänger svenskarna i snitt 45 kilo mat, per person**. Tyvärr är det inte bara maten som hamnar i soptunnan för tidigt. Även andra branscher har ett stort svinn. Det kan röra sig om allt från att konsumenter slänger fungerande saker istället för att sälja dem vidare, till att producenter skrotar sitt överskott istället för att sälja av det billigt. Genom att handla via aktörer som säljer ut överskott, tex. outlets, sample sales eller maträddare som Matsmart eller Karma, kan du hjälpa till att minska svinnet. Om du köper mat är ett annat sätt att aktivt leta efter kort datum på produkter du handlar. Du kan även fråga i butiker efter utgående sortiment, för att se om du kan köpa produkter därifrån billigare istället för att det slängs.

2 Köp digitalt. Digitala tjänster tar varken upp plats i hemmet eller bidrar till svinnet. T.ex. kan du unna dig en prenumeration på en boktjänst, streamingtjänst eller träningsapp – som även de brukar ha fina erbjudanden runt nyår.

3 Handla hos dig själv och kolla vad du kan låna. Generellt hakar vi gärna upp oss på att vi “måste” ha vissa saker. Inventera dina förråd och kolla med vänner och familj hur ni kan komplettera varandra, dela och byta grejer.

4 Uppgradera. satsa på renovering och uppgradering av dina befintliga kläder, möbler och prylar. Det gör inte bara att du slipper köpa nytt, du får också unika produkter som ingen annan har exakt lika. Detta blir dessutom ännu lättare 2021 med uppdaterade regler för RUT-avdrag. https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/rotochrut/gerarbetetratttillrutavdrag.4.2ef18e6a125660db8b080001531.html

5 Fynda begagnat. Fina saker behöver inte vara nya. Leta efter personliga och roliga saker på loppisar och auktioner. Framförallt är detta ett bra tips när det gäller saker till barn. De flesta second handbutiker svämmar över av begagnade böcker tex. Samma med leksaker, möbler och hushållsgeråd. Se dock upp med begagnad plast, som kan innehålla farliga kemikalier.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>