Fler kvinnor behövs för att nå FN’s Globala mål
Hem TEKNIK Fler kvinnor behövs för att nå FN’s Globala mål

Fler kvinnor behövs för att nå FN’s Globala mål

Publicerat av: Redaktionen

Fler kvinnor behövs för att nå FN’s Globala mål

Efterfrågan på energi globalt väntas öka med 37 procent till år 2040. Till 2030 skall andelen förnybar energi ökas väsentligt i den globala energimixen.

Budskapet från FN´s 17 Globala hållbarhets mål är mycket tydligt – Vi behöver göra mycket mer. Vi behöver nya lösningar, innovativa sinnen och framförallt tillgång till all kompetens vi kan få. Först då kan vi lägga grunden för att hitta lösningen på den stora klimatfrågan.

Teknikföretagen är en av Sveriges största arbetsgivarorganisationer med 4 000 medlemsföretag som står för en tredjedel av Sveriges export. Enligt dem är teknik nyckeln till majoriteten av våra samhällsutmaningar. Som många andra branscher ser teknikbranschen ökad mångfald som en nödvändighet för att vidga perspektivet och öka innovationskraften. Trots att andelen tjejer som söker till Teknikprogrammet på gymnasiet har ökat under de senaste åren är de fortfarande i minoritet och utgör knappt två av tio sökande. Vi har alla läst studie efter studie som visar att en mer jämn fördelning mellan kvinnor och män i betydande företagspositioner går hand i hand med förhöjd lönsamhet. Trots det ses i siffror som SCB publicerade för 2017, att drygt 8% är kvinnor bland Sveriges verkställande direktörer och styrelsordföranden.

Men Sverige ligger i framkant när det gäller industriell utveckling och innovation. För att behålla vår position är kompetensförsörjningen en nyckelfråga och för att klara den behöver vi en breddad rekrytering till branschen.

Så, för att teknikföretag skall lyckas hitta tillräcklig kompetens i framtiden krävs att fler kvinnor utvecklas inom teknik. Därför vill vi på Tekla Solar driva en positiv utveckling genom att arbeta mot en jämn fördelning av kvinnliga och manliga anställda och partners i en annars ojämnställd bransch. Vi är nämligen fullständigt övertygade om att vår och klimatets framgång kommer från att leverera bästa resultat med hjälp av ett mångsidigt och jämlikt team i en miljö där alla kan känna sig trygga och inkluderade. Med det hoppas vi vara en förebild inom solcellsbranschen och att svenska teknikföretag hittar sina Power Women.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>