Fler naturvetare behövs till arbetet med de globala hållbarhetsmålen
Hem STUDIER Fler naturvetare behövs till arbetet med de globala hållbarhetsmålen

Fler naturvetare behövs till arbetet med de globala hållbarhetsmålen

Publicerat av: Redaktionen

Naturvetarna har gjort en bedömning av hur arbetsmarknaden för olika naturvetare kommer att se ut på fem års sikt.

Det mesta talar för att en naturvetenskaplig utbildning kommer att vara en bra grund att stå på även framöver.

Fler naturvetare behövs till arbetet med de globala hållbarhetsmålen

Hållbarhetsarbetet ökar efterfrågan. Att arbeta med hållbarhet är ett fokus för många naturvetare och ett område där det finns en stor efterfrågan på naturvetenskaplig kompetens inom olika discipliner. Det kan handla om allt ifrån att alla i världen ska ha mat på bordet, att verka för en hållbar konsumtion till biologisk mångfald.

Störst brist kommer det att vara på naturvetare inom:

  • Data- och systemvetenskap
  • Djuromvårdnad (djursjukskötare)
  • Kemi
  • Kostvetenskap (dietist)
  • Laboratorievetenskap (biomedicinsk analytiker)
  • Matematik och statistik
  • Skogshushållning (skogsmästare)

Tjänstesektorn växer. Allt fler naturvetare arbetar inom den växande tjänstesektorn, som konsulter eller rådgivare. Allt oftare rör det sig också om avancerade tjänster som innehas av forskarutbildade experter.

En naturvetenskaplig utbildning är nära kopplad till den forskning som pågår på universiteten. Många naturvetare ägnar sig också åt forskning och utveckling efter examen.

– Mitt bästa råd är att välja en naturvetenskaplig utbildning med goda kontakter med arbetslivet, exempelvis praktik, för att underlätta studenternas etablering på arbetsmarknaden, säger Naturvetarnas utredare Marita Teräs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>