Håll Sverige Rent om Hackathon for Good: Vi vill ta Kusträddardagen till nästa nivå
Hem TEKNIK Håll Sverige Rent om Hackathon for Good: Vi vill ta Kusträddardagen till nästa nivå

Håll Sverige Rent om Hackathon for Good: Vi vill ta Kusträddardagen till nästa nivå

Publicerat av: Redaktionen

Den 25 september går startskottet för Hackathon For Good, en heldag där olika team skapar lösningar för att få Håll Sverige Rents arrangemang Nordiska Kusträddardagen att växa med hjälp av spetsteknologi.

Håll Sverige Rent om Hackathon for Good: Vi vill ta Kusträddardagen till nästa nivå– Vi ser fantastiska möjligheter för att göra ännu mer skillnad med hjälp av teknik, säger organisationens vd Johanna Ragnartz.

Nordiska Kusträddardagen genomfördes för tredje gången den 4 maj i år, tillsammans med Håll Sverige Rents motsvarigheter i Norden, inklusive Grönland och Färöarna. Evenemanget blev det största hittills, 48 000 människor deltog i någon av aktiviteterna under dagen och samlade tillsammans in 170 ton skräp – det mesta i form av plast. Inför nästa år är målsättningen att engagera ännu fler och göra ännu mer nytta.

För en ideell organisation innebär ett arrangemang av det här slaget också stora utmaningar, inte minst finns det praktiska begränsningar för hur mycket Kusträddardagen kan växa – och därmed åstadkomma. Det är de begränsningarna som Håll Sverige Rent vill spränga med teknikens hjälp.

– Det finns ett enormt intresse för att bidra och det vi behöver hjälp med är att omvandla intresse till verklig handling. Vi behöver lösningar som gör att vi kan nå ut till ännu fler människor än idag, och som hjälper oss att organisera aktiviteterna på bästa sätt. Vi samlade in skräp på 70 olika platser bara i Sverige under årets arrangemang, men allt arbete både inför och under arrangemanget är en manuell process och det blir självklart en begränsande faktor, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige Rent samarbetar med Amazon Web Services kring Hackathon-projektet. Under den 25 september blir Clarion Hotel Sign i Stockholm samlingsplats för experter från olika delar av IT-sektorn som ska bygga lösningar utifrån Håll Sverige Rents behov. Dessa lösningar bedöms av en jury, och det vinnande bidraget får inte bara äran – utan även krediter för att utveckla lösningen på AWS molnplattform, och direkt tillgång till AWS expertis.

Målet är alltså inte bara att ta fram idéer och koncept – utan utveckla skarpa lösningar som kan vara på plats och i bruk till Kusträddardagen 2020.

– Vi har känt oss väldigt väl omhändertagna av AWS och de har varit lyhörda inför vad vi vill uppnå med projektet. Håll Sverige Rent kämpar för att förebygga att skräp hamnar i naturen genom att informera och engagera medborgare för att tillsammans ändra attityder och beteenden på lång sikt. Och med rätt hjälpmedel får vi möjligheten att utveckla Nordiska kusträddardagen bortom gränserna för vad varit möjligt för oss att uppnå tidigare, säger Johanna Ragnartz.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>