Hållbar produktutveckling är en överlevnadsfråga – också för företag
Hem TEKNIK Hållbar produktutveckling är en överlevnadsfråga – också för produktutvecklande företag

Hållbar produktutveckling är en överlevnadsfråga – också för produktutvecklande företag

Publicerat av: Redaktionen

Att ställa om till hållbarhet är inte bara en överlevnadsfråga för samhället i stort, utan även för produktutvecklande företag.

Att hitta rätt takt i själva omställningen är den stora utmaningen.

Ny forskning vid Blekinge Tekniska Högskola, BTH, visar hur man kan stödja företagen i just detta.

Från ett affärsperspektiv medför omställningen till hållbarhet betydande risker. Det handlar om både hot och möjligheter relaterade till exempelvis lagstiftningsförändringar, varumärke, förmågan att attrahera investerare och kompetent personal, och inte minst ändrade kundbehov på alltmer hållbarhetsdrivna marknader.

En utmaning för beslutsfattare i produktutvecklande företag är att hitta rätt takt i omställningen till hållbarhet. Är man för passiv riskerar man att drabbas av tuffare lagstiftning, dåligt rykte och minskad kundefterfråga. Går man fram för snabbt finns risk att ha för höga kostnader och att marknaden inte är mogen för de nya lösningarna.

Hållbar produktutveckling är en överlevnadsfråga – också för företagBTH-forskaren Jesko Schulte visar i sin avhandling i ämnet strategisk hållbar utveckling, hur man kan identifiera och hantera sådana risker på ett systematiskt och strategiskt sätt. Genom tätt samarbete med ett flertal stora företag i Sverige samt studier av internationella aktörer har konkreta beslutsstöd utvecklats och testats. Dessa verktyg har till exempel använts för att utvärdera hållbarhetsrelaterade risker med additiv tillverkning och olika materialval i flygbranschen.

Målet är att tydliggöra drivkraften och egennyttan för företag att accelerera sina insatser för att bidra till samhällets omställning till hållbarhet på ett sätt som stärker den egna organisationen.

Disputationen är öppen för allmänheten.

Dag: Torsdagen den 9 december
Tid: Klockan 09:15-12:00
Plats: Sal J1630, Campus Karlskrona, samt digitalt via Zoom, se länk i kalendern på bth.se

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>