iBoxen öppnar upp för cirkulär ekonomi
Hem CIRKULÄR EKONOMI iBoxen leveransboxar öppnar upp för cirkulär ekonomi

iBoxen leveransboxar öppnar upp för cirkulär ekonomi

Publicerat av: Redaktionen

Snart kan privatpersoner använda iBoxens leveransboxar i sitt närområde för att byta, förvara, låna eller sälja begagnade varor.

I ett nästa steg kommer iBoxen göra det möjligt för alla second hand-aktörer att använda infrastrukturen, både lokalt och nationellt, för att främja en cirkulär ekonomi.

Betalningstransaktionerna kommer att ske med Swish.
– Vi vill väldigt gärna bidra till att varor får en längre livslängd, säger Tim Jörnsen, vd för iBoxen.

Under januari 2022 kommer iBoxen öppna upp möjligheten att använda leveransboxarna för byten, lån och handel mellan privatpersoner. iBoxens cirka 600 leveransboxar står utomhus och finns idag i; Storstockholm, Storgöteborg, Norrköping, Malmö, Helsingborg, Lund och Karlstad. Just nu används boxarna till att hämta e-handlade paket. Men snart kan boxarna även användas till att exempelvis låna ut verktyg till grannar, lämna nycklar till hantverkare eller sälja sådant du inte längre behöver. Idag finns ingen liknande lösning.

– Vi har en lokal, tillgänglig och säker infrastruktur med leveransboxar som kan göra livet enklare för dem som har en box i sitt kvarter och som kan ersätta det fysiska mötet. Dessutom vill vi väldigt gärna bidra till att varor får en längre livslängd, säger Tim Jörnsen, vd på iBoxen.

Rent praktiskt köper man plats i en leveransbox via iBoxens app. Mottagaren, det vill säga den som ska hämta det som finns i boxen, legitimerar sig via Mobilt BankID för att öppna luckan. Swish kommer att användas som betallösning.

– Precis som Swish bygger iBoxen på en infrastruktur där de agerar som en neutral plattformsaktör. Att Swish som betalsätt kan bidra till att fler ägare byter varor på ett mer hållbart sätt känns riktigt bra. iBoxen är ett klockrent exempel på en aktör som skapar innovativa lösningar via Swish plattform in till sin egen, säger Anders Edlund, Chief Product Officer på Swish.

iBoxen öppnar upp för cirkulär ekonomi

Under år 2022 kommer iBoxens leveransboxar att finnas i minst 15 av Sveriges största städer.
Så går det till:

  • Avsändaren köper en lucka via iBoxens app för att lägga i varan
  • När varan placerats i en lucka skickas sms till mottagaren att den kan hämtas
  • När varan plockas ut från luckan kan avsändaren se detta i appen
  • Båda är nöjda och glada!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>