Teknikens roll i Agenda 2030
Hem TEKNIK Teknikens roll i Agenda 2030

Teknikens roll i Agenda 2030

Publicerat av: Redaktionen

Behovet av smarta lösningar blir bara större och större, både för människan och planeten.

I takt med att antalet sensorbaserade och internetuppkopplade enheter ökar kommer de att hantera ännu fler samhälls-, livs- och affärskritiska tillämpningar.

Detta gör det viktigare än någonsin att hantera data och kommunikation på ett säkert sätt. Av någon anledning är dock komponenter som cybersäkerhet och säkrade data i stort sett frånvarande i Agenda 2030. Var inte cybersäkerhet ett problem 2015?

Med ny teknik kan vi tackla våra samhällsutmaningar
I år fyller Agenda 2030 sex år och så långt kan vi konstatera att agendan haft en imponerande frammarsch. Med hjälp av de färgglada boxarna som illustrerar agendans 17 mål minskade mycket av komplexiteten kring begreppet ”hållbarhet”. Fördelen: hållbarhet som begrepp blev begripligt och tillgängligt för fler. Nackdelen då? Det är fortfarande svårt att förstå i vilken utsträckning alla åtaganden – från såväl den privata som den offentliga sektorn – faktiskt för oss närmare de 17 målen. Det görs mycket – det är bara att titta i en slumpmässig hållbarhetsrapport – men vi kan fortfarande ifrågasätta om vi gör tillräckligt och vart vi ska rikta vårt fokus.

Tekniken spelar en viktig roll för att uppnå de globala målen. Enligt World Economic Forum kan 70% av målen i Agenda 2030 direkt stödjas av tekniska lösningar, där Internet of Things (IoT) är en komponent i en tredjedel av de lösningar som krävs för att uppnå de globala målen. IT-baserade smarta lösningar bidrar till att minska utsläpp, förbättra människors välbefinnande och optimera resursanvändning. Men för att hantera de utmaningar vi står inför behöver världen inte bara smarta IoT-lösningar. Den behöver också säkra IoT-lösningar.

Vår snabbt digitaliserade värld, med allt fler uppkopplade enheter, sätter press på hanteringen av samhälls-, livs- och affärskritiska funktioner. Även om cybersäkerhet saknas i Agenda 2030, eller kanske just därför, så är det viktigt att understryka vikten av att säkrad data och kritisk kommunikation. Risken är annars att vi bromsar samhällets hållbara transformation, eller skapar oss helt nya problem.

Teknikens roll i Agenda 2030

Johanna Giorgi, Hållbarhetsdirektör, AddSecure

Från smart till säker lösning

Självklart var säkerhetsöverträdelser ett problem även 2015. Men vi har sett en stor förändring de senaste åren. Säker kommunikation har gått från att vara en angelägenhet främst för högsäkerhetsindustrier (militära anläggningar, kärnkraftverk etc.) eller inom starkt reglerade områden (larm- och räddningssektorn), till att idag ha blivit en nyckelfråga för alla typer av uppkopplade enheter, oavsett om det gäller kaffemaskiner, pacemakers eller kassasystem. Cybersäkerhet är inte längre en fråga som endast gäller livskritiska lösningar. Cybersäkerhet och säkrad data är avgörande för hela samhället.

När världen nu tar sats för att söka nå de 17 globala målen på de drygt nio år som återstår hoppas vi att fokus kommer att ligga just på transformation snarare än kommunikation. På AddSecure ser vi det som vårt uppdrag att bidra till samhällets hållbara omvandling genom att säkra IoT-lösningar i en uppkopplad värld. Vi kommer att fortsätta utveckla och leverera smarta lösningar som bygger på säker data och konnektivitet för det är där vi ser att vi kan göra störst skillnad. Grattis på födelsedagen Agenda 2030!

Johanna Giorgi, Hållbarhetsdirektör, AddSecure

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>