Lördag 18 april var miljöförvaltningen ute på Göteborgs gator för att få en bild av trängseln på uteserveringar på restauranger, barer och caféer i centrala Göteborg, allt i syfte att minska smittspridningen av covid-19. På flera ställen satt gästerna för tätt, men överlag var inspektörerna nöjda med vad de såg.
Så såg det ut:
- 138 restauranger fick besök.
- 52 av restaurangerna hade ingen tydlig information om hur gästerna skulle göra / vad som gällde för att undvika trängsel. De fick anslag att sätta upp och många gjorde det direkt.
- Cirka 20 verksamheter hade avvikelser som vi behöver följa upp.
- Av dessa 20 var det fyra som enligt vår bedömning hade allvarliga avvikelser.
- De avvikelser vi såg i helgen kommer vi att informera Smittskydd Västra Götaland om. Vi kommer särskilt att fokusera på de fyra med allvarliga brister.
– Vår samlade bedömning är att det överlag såg bra ut, men det finns förbättringar som kan göras hos en del av verksamheterna, säger Angelica Winter, avdelningschef livsmedelskontroll på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad.
– Hur trångt det var vid inspektionstillfället varierade förstås en del beroende på om restaurangernas uteserveringar just då låg i sol eller skugga. Hade vi gjort inspektionen vid en annan tidpunkt hade vi kanske fått en annan bild av trängseln på respektive ställe. Det är rimligt att tro att läget förändras vid olika tidpunkter, säger Angelica Winter.
– Mottagandet var gott, många verksamheter var glada att vi kom och ställde mycket frågor.
Frågorna handlade bland annat om hur restaurangerna ska göra med gäster som sitter i sällskap.
– Det är ett tvådelat ansvar. Restaurangerna har ansvar att se till att föreskriften kopplad till restauranger och caféer efterlevs. Men enligt föreskriften om var och ens personliga ansvar har varje göteborgare också ett personligt ansvar att inte sprida smitta, säger Angelica Winter.
Ville få en lägesbild och informera
Miljöförvaltningen ville få en lägesbild av hur det ser ut i Göteborg vad gäller trängsel på framförallt uteserveringar, men också passa på att nå ut med information till verksamhetsutövare om vad de måste göra för att undvika att det blir för trångt bland gästerna.
Insatsen var ett led i miljöförvaltningens och Smittskydd Västra Götalands samarbete för att minska smittspridningen av covid-19.
14 inspektörer från miljöförvaltningen var ute. De fokuserade på två geografiska områden: Avenyn-Vasastan-Kungstorget och Järntorget-Långgatorna-Haga Nygata. Medarbetarna kom från avdelningarna för miljötillsyn och livsmedelskontroll.
Observera, dokumentera, informera
Inspektörerna observerade och dokumenterade det vi kallar ”avvikelser”, det vill säga om verksamhetsutövare inte gör vad de ska för att minska smittspridningen. Restaurangerna fick återkoppling direkt på plats: inspektörerna berättade om vad de måste göra för att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och delade ut anslag med information som restaurangerna kunde sätta upp.